gyász

2018.06.13. 16:22

Elhunyt Paudits Béla

A Jászai Mari - díjas színész és énekes 68 éves volt.

Budapest, 2009. október 17. Paudits Béla énekli a Futok a pénzem után című egykori slágerét a Volt egyszer egy táncdalfesztivál! elnevezésű rendezvényen október 16-án, ahol az 1966 és 1972 közötti táncdalfesztiválok résztvevői léptek újra színpadra egy nosztalgia gálaműsor keretében, a Papp László Budapest Sportarénában.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

A Jászai Mari – díjas színész és énekes a Madách Színház tagja volt. Színpadi munkája mellett számos játékfilmben és tévéfilmben is szerepelt, de rendezéssel is foglalkozott és szinkronizált is.

Június elején agyi infarktussal szállította kórházba a mentő Paudits Bélát budai otthonából. A Jászai Mari-díjas színművész szubintenzív osztályra került, súlyos állapotban.

Pauditsot évekkel ezelőtt gyomorfekéllyel műtötték, ami elfertőződött, és bélcsavarodást kapott. A színművész kis híján meghalt, akkor bizalmát vesztette az egészségügyben, onnantól kezdve nehezen fogadott el bármilyen kezelést vagy segítséget. Az elmúlt években többször nyilatkozta, hogy belefáradt a betegeskedésbe.

Paudits Béla 1949. augusztus 19-én született Budapesten. 1968 és 1972 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, 1986-ban pedig elvégezte a Vendéglátóipari Főiskolát is.

1972 és 1974 között a József Attila Színház, 1974 és 1983 között a Madách Színház tagja; 1983 és 1985 között, illetve 1997-től szabadúszó volt. 1993 és 1997 között Torontóban élt. 1993-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Számos tévéfilmben láthatta a közönség, főbb színpadi szerepei: Osrick (Shakespeare: Hamlet); Fusz Antal (Molnár: Egy, kettő, három); Charley (Thomas: Charley nénje); Borbélysegéd (Molnár: Harmónia); Károly (Hubay-Vas-Ránki: Egy szerelem három éjszakája); Moncrief Algernon(Wilde: Bunbury); Giliszta Jack (Brecht-Weill: Mahagonny tündöklése és bukása); Borracchio (Shakespeare: Sok hűhó semmiért); Mr. Oxenby (Harwood: Az öltöztető); Quaxo (Rice-Webber: Macskák); Bábu (Sobol: Gettó); József (Rice-Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát); Konferanszié (Kander: Kabaré).

Borítókép: Paudits Béla énekli a Futok a pénzem után című egykori slágerét 2009-ben

Forrás: MTI Fotó/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában