Hagyományteremtés

2020.01.30. 18:39

Először tart Szent Brigitta-napot az ír nagykövetség Budapesten

Írországban február elsején ünneplik a nők tehetségét és sikereit.

Forrás: Pixabay

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendez Szent Brigitta-napi ünnepséget pénteken a budapesti ír nagykövetség.

A képviselet csütörtöki tájékoztatása szerint Írországban február elsején ünneplik Szent Brigitta napját, amely a néphagyományban a tavasz kezdetének ünnepe és mindig is elsősorban a nőkhöz kapcsolódott.

A modern Írországban pedig ezen a napon a nők tehetségét és sikereit ünnepelik a művészetekben, az üzleti életben és a közéletben egyaránt és kiállnak a nemek közti esélyegyenlőség mellett olvasható a közleményben.

A budapesti ír nagykövetség ebből az alkalomból kerekasztal-beszélgetést szervez pénteken a nők modern társadalomban betöltött szerepéről.

A követségi rezidencián tartandó beszélgetés házigazdája Ronan Gargan, Írország nagykövete lesz. A rendezvény vendége lesz Gráinne Healy kampányszakember és kutató, Horváth Lóczi Judit képzőművész, Mideczki Ágnes pr és kommunikációs szakember, Nemes Orsolya TEDx előadó és a Magyarországon élő ír Mary Murphy író, szerkesztő. A vendégek életükről, családjukról, szakmájukról, a kettő egyensúlyáról, a kihívásokról és szakmai sikereikről mesélnek.

Az eseményen megtekinthető Az Úttörők című magyar nyelvű kiállítási anyag,

amely azoknak a diaszpórában élő ír nők életét és munkásságát mutatja be, akik hazájukat elhagyva külföldön alkottak maradandót a tudomány, a zene, az irodalom területén vagy a politikai életben a 19. és 20. században.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában