műkincs

2017.08.30. 10:18

Értékes festmények tűntek el a szerb parlamentből

Hatvan festmény eltűnt vagy megsemmisült, további több tucat pedig megsérült.

2000. október 5-én Belgrádban a tüntetők betörtek a parlamentbe, és a kéthetes tiltakozássorozat eredményeképpen megdöntötték a diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic hatalmát, a műkincseknek ekkor kelt lába.

A Politika című belgrádi napilap szerdán közölt cikke szerint számos jugoszláv és szerb festő képe tűnt el tizenhét évvel ezelőtt.

„Ezek a képek mindmáig nem kerültek elő, a róluk készült fotók a belügyminisztérium adatbázisában megtalálhatók, a rendőrség azóta sem zárta le a nyomozást” -

hangsúlyozta Vesna Dujmovic, a szerbiai képviselőház értékeit felügyelő csoport tagja. Hozzátette: pótolhatatlan veszteségről van szó.

Dujmovic kiemelte, hogy a művelődési minisztérium az utóbbi években 39 képet adományozott a parlamentnek, így kortárs alkotók képeivel egészítették ki a kollekciót.

A belgrádi parlament épülete közel három évtizedig épült, az első ülést ebben az épületben 1936. október 20-án tartották. Ezt követően kezdték díszíteni a termeket és az irodákat. 2000. október 5. előtt 156 kép volt a gyűjteményben, most pedig 168, főként olajfestmény látható a szerb főváros egyik legimpozánsabb épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!