Gyöngyös

2018.12.11. 17:30

Európa csaknem összes országában képviselte hazánkat a Vidróczki Néptáncegyüttes

Pár napja kapta meg a megyei Prima díjat a Vidróczki Néptáncegyüttes. A tánccsoport 1962 óta üde színfoltja a város kulturális életének. Nevükhöz fűződik a nemzetközi folklór találkozó, de számos hazai és külföldi elismerést is a magukénak tudhatnak már.

Hliva Éva

Nemcsak gyöngyösiek, hanem a környező települések fiataljai közül is sokan tagjai a csoportnak Fotó: Czímer Tamás

Az együttest 1962-ben alapították lelkes gyöngyösi fiatalok. A nevét a Mátra és a Bükk, híres-hírhedt betyárjától, Vidróczky Marcitól kölcsönözte – kezdte a csoport vezetője. Ombódi András hozzátette, hogy az együttes fennállása óta folyik utánpótlás-nevelés, és az eltelt évtizedek alatt több mint ezer gyerek ismerkedett meg tánc- és zenei hagyományokkal, szokásokkal.

– Ebből a jelentős létszámból az együttes több hivatásos művészt is kinevelt már – fűzte hozzá. – Táncosai közül többen választották a táncpedagógusi hivatást is, ez tette lehetővé, hogy saját erőből valósítsuk meg pedagógiai terveinket. Még 2005–2014 között művészeti iskolai keretek között folyt az oktatás, ezután tértünk vissza a korábbi néptánciskolai formához, a művészeti iskolai oktatás színvonalának megtartásával. Az együttest a Vidróczki Közhasznú Alapítvány működteti.

Kitért a csoport vezetője arra is, hogy az együttes célja a magyar nyelvterület hagyományos paraszti kultúrájának megismerése, továbbéltetése, az eredetihez hű színpadi megjelenítése. Számos hazai és külföldi díjat nyertek, Európa valamennyi országában megfordultak képviselve hazánkat.

– Megkaptuk 1992-ben a Heves Megyéért kitüntető címet, két évvel később Gyöngyös város Pro Civitate díját – sorolta –, 2008-ban a Heves megyei Prima közönségdíjasai lettünk, a következő évben Heves Megyei Prima díjat vehettük át. Kiérdemeltük 2012-ben a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat, amely amatőr együtteseknek, művészeti alkotó közösségeknek adományozható állami kitüntetés.

Büszkén szólt arról is, hogy a Vidróczki 1994-től társrendezője a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztiválnak.

– A fesztivál kiemelkedő esemény a mátraaljai város életében – közölte Ombódi András. – Ausztrália kivételével minden földrészről jártak már nálunk külföldi táncosok. A nyitó- és zárógálára tömegek érkeznek a kezdetek óta. A fesztivál szellemisége, alapprogramja, lebonyolítása is az együttes szakmai tapasztalataira épül napjainkig.

Nemcsak gyöngyösiek, hanem a környező települések fiataljai közül is sokan tagjai a csoportnak Fotó: Czímer Tamás

Ismertette, a művészeti csoport a kis létszámú, rövid műsoroktól az egész estés, szerkesztett, önálló produkciókig terjedő bemutatókra is képes, ami felöleli a magyar nyelvterület hagyományos tánckincsének majdnem az egészét.

– Az alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke Zeltner Imre, akinek a lelkesedését és hitvallását igyekeztünk továbbörökíteni – zárta mondandóját vezető. – Azt valljuk, a népi műveltség, a hagyományos paraszti társadalom megismerése a mai kultúra számára fontos információkat hordoz.

Címkék#gyöngyös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában