felejthetetlen

2019.07.26. 18:45

Felavatták Simándy József szobrát Szegeden

A Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója alkalmából.

Szeged, 2014. május 24. Érdeklõdõk hallgatják a Szegedi Szabadtéri Játékok munkatársait a rendezvény új fesztiválhelyszínét bemutató bejáráson 2014. május 24-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Felavatták Simándy József operaénekes bronz mellszobrát, Kelemen Kristóf alkotását Szegeden a Dóm tér Nemzeti Pantheonjában pénteken, a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója alkalmából.

Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke avatóbeszédében elmondta, hogy Simándy József az 1945/1946-os évadban Vaszy Viktor hívására érkezett a Tisza-parti városba a Szegedi Nemzeti Színház kórusába.

Magánénekesként a Carmen Don Joséjának szerepében léphetett először színpadra 1946-ban. 1959-ben Erkel Ferenc Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok, a címszerepben az operaénekessel.

Simándy József 1978 nyaráig a fesztivál 41 előadásban játszott főszerepeket. Emlékét a többi közt a kétévente megrendezett, a nevét viselő országos énekverseny őrzi Szegeden.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója felidézte, hogy először 1951-ben, még egyetemi hallgatóként találkozott Simándy Józseffel, akivel később a Szegedi Szabadtéri Játékok sok előadásán dolgoztak közösen.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Európa egyik fontos kulturális eseménye, melyről nem lehet beszélni az azt megteremtő művészek, köztük Simándy József nélkül, akinek neve hosszú évekig egybeforrt a fesztivállal – mondta a rendező.

Szinetár Miklós hangsúlyozta, hogy Simándy József egyszerre volt európai polgár és mélyen magyar, egyaránt felejthetetlen alakításokat nyújtott a világ operairodalmának főszerepeiben és Erkel Ferenc Bánk bánjának címszerepében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában