Kultúra ízlésesen tálalva

2018.09.28. 14:02

Filmkoncert és egyéb nyalánkságok: gasztromozivá változik a Müpa

Október 1-jén indul a Müpamozi, mely idén gasztronómiával kapcsolatos filmek közül válogat, október 9-én pedig filmkoncerten mutatják be F. W. Murnau némafilmjét, Az utolsó embert az első Oscar-díjas férfi színész, Emil Jannings főszereplésével.

A Müpamozi idei sorozatát az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja. Olyan legendás klasszikusokat találunk még a rendhagyó széria műsorán, mint a legendás Monty Python utolsó nagy filmje, Az élet értelme, vagy a Luis Buñuel jegyezte, a témához provokatívan közelítő A szabadság fantomja.

Az élet értelme

A közönség láthatja Terry Gilliam klasszikusát, a Brazilt is, de a filmek sorában 1989-es Peter Greenaway-opusz, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a spanyolosan pikáns Sonka, sonka, valamint a kultikus Tartantino-mű, a Ponyvaregény, a Johnny Depp és Juliette Binoche édes románcával megbolondított Csokoládé és a Zöld hentesek is felbukkan.

Sonka, sonka

 

Csokoládé

Szintén az ízek birodalmába kalauzol a Karen Blixen regényéből készült Babette lakomája, amelyből kiderül, hogyan képes egy fogadás ráébreszteni egy közösséget az élet szépségére. A Müpamozi sorozat „konyhafőnöke”, azaz házigazdája idén is Réz András filmesztéta lesz, a részletes program a Müpa honlapján érhető el.

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

Októberben kiderül az is, hogy milyen az, amikor a monumentális Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem alakul mozivá. A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 9-én egy kivételes filmkoncerten a filmtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-es némafilmet, a Der letzte Mannt (Az utolsó ember) nézheti meg a közönség. F. W. Murnau művét az 1958-as brüsszeli világkiállításon a világ 12 legjobb filmje közé választották, a főszerepben pedig Emil Jannings látható, az első férfi színész, aki elnyerte az Oscar-díjat.

Az utolsó ember (1924)
Fotó: Photo12.com – Collection Cinema / AFP

A film felújított változatához a francia zeneszerző és zongoraművész, Karol Beffa komponált új zenét, aki a koncerten zongoristaként maga is színpadra lép Filip Presseisen orgonaművész és a kísérletező szellemű Budapest Sound Collective társaságában. A zenekart Dubóczky Gergely karmester vezényli majd.

Borítókép: részlet a Babette lakomája című filmből.

Forrás: AFP / Panorama Film A / S / Collection ChristopheL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában