orbán lajos hagyatéka

2019.02.17. 13:22

Fotós történetek a télről

Nemzetközi díjakat is nyert a Kolozsváron és környékén készített képeivel.

Orbán Lajos a két világháború közötti évek műkedvelő fotósa volt, nemzetközi díjakat is nyert a Kolozsváron és környékén készített képeivel – írja a Maszol.

Orbán Lajos nem azok közé a fotósok közé tartozott, aki ösztönösen kattintgatta a fényképezőgépét, hanem aki folyamatosan tanulta a legújabb irányzatokat a német fotográfiai lapokból. Annyira jártas volt a technikában és az esztétikai trendekben egyaránt, hogy olykor kurzust is tartott a fényképezésről, de gyakran kérték fel fotók zsűrizésére is.

A magát Erdély legrégebbi fotóüzletének nevező Kováts P. Fiai cég alkalmazottjaként fotós rovatot vezetett az Ellenzék című napilapban és a Művészeti Szalonban az 1920-as, ’30-as években. A korban egyre többen váltak fényképezőgép tulajdonossá, azonban a gép önmagában nem volt elég sikeres képek készítéséhez. A fotós tanácsadás, amelyik útbaigazítást adott a laikusoknak, nagyon népszerű téma volt a napilapokban és magazinokban.

Orbán Lajos maga is ezt írta az Ellenzék 1931. december 25-i számában: A fotografálás kultúréletünk minden vonatkozásában fontos tényezővé lett, és bármerre tekintünk, mindenütt szemben találjuk magunkat vele. Hatalmas segítője a tudománynak, a kutatásoknak, mert egy jól sikerült felvétel többet beszél, mint a legszakszerűbb leírás. A fotografálás sok szépsége mindenki előtt nyitva áll, s aki megpróbálja, biztos sikerrel élvezheti ennek a nemes szórakozásnak az örömeit és eredményeit. Ezekben a kérdésekben bárkinek őszinte tanácsot és felvilágosítást ad Erdély legrégibb fotószaküzlete: a Kovács Péter Fia cég.

A fotós rovatok gyakran tájékoztatták az olvasót az évszakokkal együtt járó változásokra: új témákat javasoltak, és figyelmezettek a jó beállításokra a megváltozott fényhatások közepette. A fényképezési idény kora tavasztól késő őszig tartott sokak számára, hisz elterjedt volt az a nézet, hogy a hideg árt a kamerának. Hogy megelőzzék a gép redőnyzárának befagyását, javasolt volt a fényképezőgépet inkább a kabát alatt, testhőmérsékleten szállítani, mintsem válltáskában.

Orbán Lajos hagyatékában 1917-tel kezdődően találunk téli felvételeket.

Borítókép és fotók: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában