kulturális dialógus

2018.08.29. 12:27

Goethe-éremmel tüntették ki Eötvös Péter zeneszerzőt

A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét minden évben három külföldi személyiség kapja, és már több magyar díjazott van.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Czimbal Gyula

A Goethe Intézet által alapított rangos kulturális elismerést Johann Wolfgang von Goethe német költőfejedelem születésnapján, kedden Weimarban adták át a díjazottaknak, Eötvös Péter mellett a Mapa Teatro kolumbiai alkotócsoport két tagjának és Claudia Andujar svájci-brazil fotográfusnak, emberi jogi aktivistának.

A jelenleg a Luzerni Fesztiválon dolgozó Eötvös Péter nevében lánya, Ann-Yi Bingöl vette át az elismerést – közölte az MTI-vel a zeneszerző alapítványa.

„A díjazottak mindannyian az emberi együttélés és az emberi empátia lényeges elemét látják a művészi kifejezőképességben. Kulturális megértés, párbeszédkészség nélkül világunk egyre kevésbé lenne megérthető” – mondta méltatásában Klaus-Dieter Lehmann, a Goethe Intézet elnöke.

Christina von Braun, a német kulturális intézet alelnöke és az érembizottság elnöke szerint a díjazottak „bátorságot tanúsítottak polgárháborúk és elüldözés közepette, megmutatták, hogy a kultúra és a nyelv tehet valamit az erőszak ellen”.

A zsűri indoklása szerint az 1944-ben Erdélyben született Eötvös Péter „szokatlan hangzáskompozíciókban zenésít meg egzisztenciális kérdéseket”.

Az 1954-ben alapított Goethe-érem 1975 óta a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjele, minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, aki teljesítményével jelentősen hozzájárul a nemzetközi kulturális dialógushoz. Az éremnek már több magyar díjazottja van.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány közlése szerint a magyar zeneszerző Luzernben a jelenleg zajló nyári fesztiválon Stockhausen INORI című nagyszabású művét vezényli, a Luzerni Fesztiválakadémia Zenekara pedig szeptember 1-jén, Matthias Pintscher vezényletével mutatja be Eötvös új nagyzenekari művét Reading Malevich címmel.

Borítókép: Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző

Forrás: MTI Fotó/Czimbal Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában