a fodrászszalon vendégei

2017.10.18. 08:18

Hajmeresztő bemutató a Centrál Színházban

Hajmeresztő címmel mutat be interaktív krimikomédiát a budapesti Centrál Színház pénteken; a darabot Morcsányi Géza fordításában, Simon Kornéllal a főszerepben láthatja a közönség.

Paul Portner Hajmeresztő című darabját Puskás Tamás rendezésében mutatják be.

A darab története szerint a fodrászszalon vendégei és dolgozói közül valaki ollóval leszúrt egy világhírű zongoraművésznőt. A nyomozást a nézők is befolyásolják, bűnügyi társasjátékot játszanak a színészekkel, így a történet minden előadáson máshogy alakul.

Borbás Gabi elmondta: a széllel bélelt, kissé ideges szenátorfeleséget, Mrs. Schubertet alakítja a darabban, amelynek második felvonásában kezdődik a nyomozás.

A nézők – írásban és szóban is – kérdéseket tehetnek fel, felmehetnek a színpadra, beleszólhatnak az előadás menetébe és végül ők döntenek, szerintük ki a gyilkos.

„Nekünk, színészeknek tehát több variációban kell felkészülnünk és a közönség döntésének megfelelőn kell eljátszanunk egy-egy jelenetet”

- mondta, hozzátéve, hogy ehhez nagyon erős koncentrációra van szükség.

Simon Kornélt is idézik, aki a felügyelőt játssza a darabban.

„Úgy érzem magam, mint Sherlock Holmes és Dr. Watson együtt”

- fogalmazott a színész. Puskás Tamás rendező arról beszélt, hogy a jóra kényszerített embert borzasztóan izgatja a kriminalitás.

„Egyrészt, hogy megtudja, ki a bűnös, másrészt, hogy megértse, miért történt a gyilkosság. A színház csodálatos ajándéka, hogy most a nézők maguk léphetnek Miss Marple és Poirot helyére, maguk deríthetnek fényt a bűnesetre.”

A német Paul Portner 1963-ban írt Scherenschnitt címmel egy fodrászszalonban játszódó pszichodrámát annak illusztrálására, hogy egy bűntény kapcsán mire és hogyan emlékeznek vissza az emberek. A darabot később Bruce Jordan és Marilyn Abrams írta át és alkalmazta színpadra. Shear Madness címmel 1978-ban mutatták be és az előadás az Egyesült Államokban minden eddigi színházi sikert megdöntött, Bostonban 1980 óta van műsoron – áll az ismertetőben.

A darab magyar bemutatója 1992-ben a Radnóti Színházban volt Bálint András rendezésében, Kern Andrással és Kováts Adéllal a főszerepben.

A Centrál Színház Hajmeresztő című előadásában a hat szerepet – melyek közül négyre rábizonyítható a gyilkosság – Borbás Gabi, Simon Kornél, Pálfi Kata, Rada Bálint, Vári-Kovács Péter és Janicsek Péter alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!