Izgalmas versenyprogram

2019.11.22. 08:52

Hamarosan startol az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

Idén először három kategóriában osztanak ki díjakat.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animáció vetítésével egy hét múlva, november 27-én veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyen idén először három kategóriában osztanak ki díjakat.

A december 1-ig tartó fesztivál filmjeit az Uránia Filmszínház mellett a Budapesti Francia Intézetben, az Art+ Cinema moziban és Lengyel Intézetben láthatja a közönség, a szakmai programoknak és a közönségtalálkozóknak pedig a Magvető Café ad otthont mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató az Urániában tartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál a Fritzi egy forradalmi mese című német animáció vetítésével zárul, amely egyben a film magyarországi premierje is lesz.

A rendszerváltás harmincadik évfordulójára készült alkotás gyerekszemszögből mutatja be a történelemnek ezt a rendkívüli időszakát. Hozzátette, hogy a film készítésében több magyar alkotó vett részt.

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása lesz látható, idén először külön kategóriában 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenybe száll, köztük több magyar film.

Az egész estés filmek versenyében 5 animációt vetítenek, köztük Isida Hirojasu japán rendező A pingvinek titkos élete című sci-fijét és az ugyancsak japán Juasza Maszaaki legújabb alkotását, a Hullámok hátán című misztikus animét.

Az Anilogue versenyprogramjában láthatja először a magyar közönség a Kabul fecskéi című francia festményanimációt, amelynek idén Cannes-ban volt a világpremierje. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történetet mesél el az afganisztáni tálib uralom idején.

Ugyancsak a fesztivál fődíjáért száll versenybe Salvador Simó rendezése, a Bunuel a teknősök labirintusában című spanyol film, amely Luis Bunuelről, az Andalúziai kutya, Az öldöklő angyal, A nap szépe és A vágy titokzatos tárgya rendezőjéről szól, aki 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog.

A versenyprogramban szerepel még Jean-François Laguionie francia alkotónak a Herceg utazása című új filmje, amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk emelte ki a fesztiváligazgató, hozzátéve: a filmben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt.

Liszka Tamás kiemelte: az idei Anilogue újdonsága lesz, hogy a rövidfilmes program mellett önálló szekcióban, két korcsoportban szállnak versenybe a kifejezetten gyerekeknek készült animációk. A műsorban a legjobb francia, német, olasz és cseh gyerekanimációk mellett szép számmal szerepelnek magyar alkotók művei is, többek között Glaser Kati Városi legendák sorozatának következő része és Klingl Béla legújabb filmje Boxiról, a kartonkutyáról.

A fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy

mindhárom kategóriában ezer eurós díjat osztanak ki a fesztivál zárónapján.

Kitért arra, hogy több külföldi vendég is érkezik a magyar fővárosba, köztük a fesztivál egyik zsűritagja, Janno Poldma észt rendező, aki új alkotását, a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja. A Lotte és az eltűnt sárkányok magyar nyelven egyetlen alkalommal, december 1-jén lesz látható az Urániában.

A fesztivál ideje alatt Dargay Attila (1927-2009) Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező halálának tizedik évfordulója alkalmából a szabadkézi rajzait bemutató kiállítást is rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol vázlatrajzokat, képes forgatókönyveket és Dargay korai, kevéssé ismert rövidfilmjeiből készült válogatást is megtekinthetnek az érdeklődők.

Borítókép: Shaun, a bárány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában