Mindhalálig 1914-1918

2019.02.23. 08:00

Hangoskönyv idézi fel a nagy magyar írók nagy háborúról írt sorait

Frontnaplók, harctéri levelek, háborús visszaemlékezések részletei emlékeztetnek a száz éve véget ért első világháború poklára és a száz éve meggyilkolt Tisza Istvánra a Mindhalálig 1914-1918 című hangoskönyv korongján.

Magyar bakák egy lövészárokban valahol Galíciában

Forrás: Fortepan

Dóczy Péter színművész a frontot megjárt magyar írók, költők és más neves személyiségek által írt sorok egymás mellé szerkesztésével nemcsak nekik – köztük Hamvas Bélának, Lajta Lászónak, Márton Áronnak, Molnár Ferencnek, Móricz Zsigmondnak, Rippl-Rónai Józsefnek vagy Szép Ernőnek – állít emléket ebben az összeállításban, hanem az egyszerű magyar baka, huszár, tüzér, pilóta vagy éppen tengerész hősiességének is.

Sok más megrázó gondolat és történet mellett halljuk a haza vágyó, a haláltól rettegő, az édesanyjától búcsúzó, még az ellenség iránt is részvétet érző és a földi pokolban a végső menedéket, az Istent kereső honvéd szavait.

De megismerhetjük annak a hetven huszárnak a szomorú történetét is, akik kilátástalan helyzetükben, hogy a további vérontást és a felesleges halált elkerüljék, megadják ugyan magukat a rácoknak, azok mégis kegyetlenül lemészárolják őket.

A hangoskönyv borítója

Megjelennek előttünk az otthon maradók is: a pityergő lányok, a síró asszonyok és a zokogó édesanyák, sőt a fiukért aggódó édesapák. De megérint minket a gyerekkori barátját ápoló, arról a lelke mélyén már lemondó, végül mégis megszégyenülő katonaorvos esete is.

A hangoskönyv keresztülrepíti hallgatóit az öt háborús esztendőn a hadüzenettől az összeomlásig. Ott vagyunk katonáinkkal a Balkán ezernyi veszélyt rejtő hegyeiben, a cikázó hadihajók között a kéklő Adrián, a galíciai Przemysl ostrománál és a doberdói vérszivattyúban, ahogy Tisza István miniszterelnök meggyilkolásánál is.

Az egy-egy népdallal, korabeli slágerrel, megzenésített verssel megtűzdelt szövegfolyam szerzőit Dóczy Péter mellett barátai, így Eperjes Károly, Incze Máté, Jónás Gabriella, Szemerédy Bernadett, Széplaky Géza és Vecsei H. Miklós színművészek személyesítik meg.

A kiadványt a Magyar Napló Könyvesboltban (VIII. Budapest, József krt. 70.) vásárolhatják meg vagy a Magyar Napló honlapján rendelhetik meg az érdeklődők.

Borítókép: Magyar bakák az első világháború idején egy lövészárokban valahol Galíciában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában