morális válság

2018.09.24. 15:23

Három év börtönt is kaphat a Nobel-botrány gyanúsítottja

Az irodalmi Nobel-díjat a kirobbant szexuális botrány miatt idén nem ítélik oda senkinek.

Frenchman Jean-Claude Arnault arrives at the district court in Stockholm on September 19, 2018, where he is to appear accused of rape and sexual assault, allegations that prompted the Swedish Academy to postpone the Nobel Literature Prize. Arnault has denied the allegations. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

Forrás: AFP

Fotó: Jonathan Nackstrand

Egy svéd ügyész három év börtönbüntetést kért Jean-Claude Arnault-ra, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kirobbant szexuális zaklatási botrány gyanúsítottjára.

Arnault a svéd kulturális élet egyik ismert alakja, Katarina Frostensonnak, a Svéd Akadémia tagjának a férje, aki üzletileg is kötődik a testülethez.

Svéd lapértesülés szerint 18 nővel szemben követett el szexuális túlkapásokat, de csak egy nő kétrendbeli, 2011-ben elkövetett szexuális kényszerítése miatt felel a bíróság előtt.

A büntetőper hétfői napján Christina Voigt ügyész záróbeszédében hároméves börtönbüntetést kért a vádlottra, és hangsúlyozta, hogy a francia állampolgárságú Arnault nem kerülhet szabadlábra, mert fennáll a veszélye, hogy elhagyja az országot. A bíróság helyt is adott az ügyész indítványának, így a vádlottat őrizetbe vették. Az Arnault elleni korrupciós vádakat bizonyíték hiányában ejtették.

Az ügy tárgyalása zárt ajtók mögött folyik a Stockholmi Kerületi Bíróságon. Arról egyenlőre nincs hír, hogy ítéletet hirdettek volna.

Arnault egyébként tagadja, hogy szexuális erőszakot követett volna el vagy szexuálisan zaklatott volna bárkit.Több állítólagos áldozata azzal vádolja a befolyásos Svéd Akadémiát, hogy tudott a férfi viselt dolgairól, de „a hallgatás kultúráját” kényszerítette a svéd főváros értelmiségi köreire.

Arnault saját, a stockholmi elit körében felkapott kulturális központja bőkezű támogatást kapott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testülettől.

Az ügyben október 1-jére születhet ítélet.

Borítókép: Jean-Claude Arnault

AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!