kitüntetés

2017.09.12. 20:12

Háy Jánosé az évad legjobb magyar drámája

A József Attila-díjas író, költő A halottember című műve nyerte el a díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe ítél oda évente.

Budapest, 2016. március 11. Háy János író, költõ, képzõmûvész csillebérci otthonában 2016. március 10-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czimbal Gyula

A szervezet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézik, hogy a Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta nyújtja át az évad legjobb drámája díját, amelyet az idén a tagság szavazatai alapján nyert el Háy János A halottember című drámája.

Az elismerést a magyar dráma napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok Díja gálaestjének keretében, a Budapest Bábszínházban adja át Szokolai Brigitta, a dramaturg céh elnökségének tagja.

A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a drámát elsőként állította színpadra a Szkéné Színházban, az ősbemutató főszereplője Mészáros Sára.

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók” – olvashatók Háy János szavai az előadás ismertetőjében.

Mint a közleményben írják, ugyanezen az estén adják át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet szintén a Dramaturg Céh tagsága ítél oda minden második évben egy-egy kollégájának. Az idén Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja veheti át a gyűrűt Lengyel Annától, az előző díjazottól és Radnai Annamáriától, a dramaturg céh elnökétől.

A szeptember 21-ei Színikritikusok Díja gálaest közreműködője a Momentán Társulat, rendezője Göttinger Pál.

(Borítóképünkön Háy János író, költő, képzőművész csillebérci otthonában. Forrás: MTI Fotó / Czimbal Gyula)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában