Hallgassa élőben!
Fotó: MTVA / Zih Zsolt

Kovács Kati közelebb került a természethez

A legendás énekesnő a járvány alatti mindennapjairól, fiatal tehetségekről, és családjáról is mesélt egy interjúban.

Örömet szerez, hogy sokszor beszédhang alapján is megismernek az emberek. Amikor a férjemmel elmegyünk vásárolni, hiába van rajtam maszk, ha hangosabban mondom például, hogy várj elfelejtettünk gyümölcsöt venni, sorra fordulnak meg az emberek, hogy ez a Kovács Kati hangja – mondta a Vasárnap Reggelnek Kovács Kati, aki szerint, ha véget ér a járvány hamar rendeződik a zeneipar helyzete.

A koronavírus terjedése miatt ismét nem lehet koncerteket tartani. Hogy viseli ezt a helyzetet?

Sajnos elég ingadozó a hangulatom, néha nagyon jól érzem magam, néha viszont nagyon rosszul. Mindennap olvasom és nézem a híreket, figyelem a zenésztársaimat, hogyan élik meg ezt az időszakot. Szerintem most mindenkinek nehéz, akinek megváltozott az élete. Sokaknak persze nem okoz problémát a bezártság, például a napokban beszéltem a húgommal, neki semmiben nem változtak a mindennapjai. Mi zenészek viszont hozzá voltunk szokva a folyamatos utazáshoz, a változatossághoz, így nekünk felfordult az életünk, belecsöppentünk egy abszolút szokatlan világba.

Fotó: MW

Hiányzik a színpad?

A színpad, és a fellépéseket körülvevő világ is hiányzik. Nagyon szeretek utazni, az életünk fele, vagy nagyobb része ezzel telt, talán ezért is vagyok ennyi ideje a zenei pályán, mert jól bírom az utazást fizikailag és szellemileg is. Szeretem nézni a változó tájakat, érdekel, hogy mi változott egy városban, vagy egy faluban két látogatásom között. Jónéhány zenészismerősöm pont ezt nem szereti, ők inkább tartanak egy-egy nagyobb koncertet, például a Sportarénában.

Nemrég raktárkoncertet tartott, amit a televízióban és az interneten is követhettek a rajongói. Ez valamennyire kárpótolja?

Jó volt, de nagyon hiányzott a közönség. Olyan volt, mintha légüres térbe csöppentünk volna. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor odakint ragyog a nap, de mi bent vagyunk egy zárt szobában. Tudjuk, hogy kint süt a nap, és jó a levegő, de mégis arra vagyunk kényszerítve, hogy egy elsötétített szobában dolgozzunk. Most jöttünk rá igazán, mennyire megszoktuk és igényeljük a szabadtéri előadásokat, ahol sokszor több száz, vagy több ezer ember van. Nem is tudtuk, hogy ennyire az életünkhöz nőtt. Őszintén szólva azt hittem a járvány elején, hogy egy-két hét és hozzászokunk ehhez a helyzethez, de nem így lett.

Mivel tölti a mindennapjait most, hogy nem koncertezhetnek?

Mostanában egyre többet beszélgetek újságírókkal, ennyi interjút az elmúlt évtizedek alatt összesen nem adtam, mint ebben az évben. Emellett megpróbálom elfoglalni magam, általában felveszem a maszkot, és gyalogolok négy vagy akár nyolc kilométert. A párommal kijárunk vásárolni is, amíg ő a boltban van, addig én sétálgatok a szabad levegőn. Amikor kicsit jobb idő volt kimentem a kertbe rendet rakni, mert úgy érzem, nekem és a kertnek is jót tesz, de most, hogy hidegebb van, már nem szívesen kertészkedem. Ez hiányzik, mert rengeteg macska van a környékünkön, és mindig megjelentek, ha kint dolgoztunk. Nagyon barátságosak, amíg nem volt cicánk nem is gondoltam, hogy ennyire szeretik az emberek társaságát. Úgyhogy összességében közelebb kerültünk a természethez az utóbbi időben.

Az Év sportolója Gála 2019-ben,
Puskás Péter és Kovács Kati
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Előadóművészként lehet tervezni ebben a kiszámíthatatlan helyzetben?

Nem lehet tervezni, de egyébként sem szoktam, mert ki nem állhatom a kiszámíthatóságot. A mi világunkban pont azt szeretem, hogy kiszámíthatatlan. Teljesen változó, hova hívnak, milyen előadást kérnek, és aztán mit kínál a sors. Azt szeretem, ha nem állandó a programom. Egy-két évig dolgoztam állandó műsorral, folyton ugyanabban a sorrendben játszottuk ugyanazokat a dalokat. Életem legszörnyűbb időszaka volt. Ha valamit nem bír a nyugtalan természetem, hogy mindig minden ugyanúgy történjen. Pont a kiszámíthatatlanság vonz vagy tart itt engem ezen a pályán.

Hogy viszonyul ehhez a családja?

A családom mereven elzárkózik a színpad és környékétől, idegen nekik ez a világ. Nem mindenkinek való az előadóművészi életforma, hiszen sokszor nem tudjuk, hol alszunk, hol öltözünk, nem tudjuk, mit ebédelünk, vagy mit vacsorázunk. Van abban némi igazság, hogy egy bizonyos foglalkozásra születni kell. Valószínűleg azért is voltam olyan sokszor külföldön, mert érdekelt és szórakoztatott a változatosság. Például az ételekben nem ragaszkodtam sosem a hagyományos fogásokhoz, amit lehetett megkóstoltam. Az egyik dalom jutott most eszembe erről, úgy kezdődik: Kaland az élet. Szerintem valóban az, és a kiszámíthatatlansága miatt lenyűgöző.

A férje mindig támogatta?

Abszolút. Szerintem a férjem egy csoda. Őszintén szólva nem értem, hogy bír engem elviselni, még akkor is nagy türelme van, amikor már magamat is idegesítem, mindemellett kiegyensúlyozott, nyugodt és kiszámítható. Huszonöt éve vagyunk együtt, nagyon szépen telt ez az idő. Egyébként informatikus a szakmája, sokat dolgozik, ha van előtte egy számítógép sosincs vele baj. Gyakran nézünk együtt zenés műsorokat, és sokszor jobban meghallja a hamis hangokat, mint én, rengeteget fejlődött a hallása. Hozzátartozik, hogy én elnézőbb vagyok, mert ha tetszik valakinek az előadás módja, akkor nem zavar, ha egy kicsit hamiskás a hangja, szóval komplexebben vizsgálom az előadókat.

A Sztárban sztár című műsorban nemrég az ön bőrébe is belebújtak. Mit szólt hozzá?

Nagyon ügyesen formált meg Pély Barna, egyedül azt sajnáltam, hogy nem olyan ruhát adtak rá, amilyet régebben hordtam. Legtöbbször szoknyában léptem fel, de a műsorkészítők egy régi fényképet vettek alapul, amin kantáros, hosszú, farmer ruhában állok a Margitszigeten. Ritkán énekeltem nadrágban, csak a fotózásra vettem fel akkor. Pély Barna egyébként hibátlanul elénekelte a dalomat, meg is dicsértem. Jó dolga van azoknak a pályatársaknak, akik szerepelhetnek ilyen műsorokban, sokkal jobb, mintha otthon ülnének, mert abba bele lehet zavarodni.

Hogy viszonyul ahhoz, ha a dalait éneklik?

A mi időnkben nem volt divat, hogy egymás számait énekeljük, ez szinte tilos volt. Régen rosszul esett, ha előadták a dalaimat, aztán rájöttem, hogy ez kétoldalú dolog, mert így tovább él a mű. Ahogy az Operaházban vagy a Zeneakadémián játszák a régi nagyok több száz éves zenéit, ugyanúgy örülünk, ha a mi zenéinket is tovább örökítik, úgyhogy énekeljék csak a fiatalok. Nem olyan régen Opitz Barbara adta elő egy-két dalomat, és a Nyári lányok, akiket külön meg kell dicsérnem, mert nagyon nehéz számokat választottak a repertoáromból. Őket egyébként is kedvelem, mert rendkívül kulturáltan énekelnek.

Van kedvenc saját dala?

Nincsen, hiszen rengeteg slágerem van, ha bármelyiket kiemelném, úgy érzem, hogy a többi kárára menne. Egyébként viccből szoktam mondani, hogy nálam több slágere csak egy-két embernek volt, például Máté Péternek, Demjénnek, vagy Aradszky Lacinak.

Kovács Kati lemezének sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadó Galériájában 2019. június 14-én
Fotó: MTI / Soós Lajos

Talán azon kevés előadók közé tartozik, akit valamennyi korosztály ismer és hallgat.

Azért ezt nem mondanám. A legfiatalabb korosztály szerintem önmagával és a kortársakkal van elfoglalva, de nincs is ezzel baj. Persze néhány dalomat lehet, hogy ismerik, ha máshonnan nem, ezekből a televíziós műsorokból. Viszont ami igazán örömet szerez sokszor, hogy beszédhang alapján is megismernek az emberek. Amikor a férjemmel elmegyünk vásárolni, hiába van rajtam maszk, ha hangosabban mondom például, hogy várj elfelejtettünk gyümölcsöt venni, sorra fordulnak meg az emberek, hogy ez a Kovács Kati hangja.

Mit gondol a koronavírus milyen hatással lesz hosszútávon a zeneiparra?

Ha megjön az oltóanyag szerintem nagyon hamar rendeződnek majd a sorok, mindenki élni fogja tovább az életét. Abban reménykedem, hogy jövő ilyenkorra már el fogjuk felejteni ezeket az iszonyú kínlódásokat, mert kétségtelenül rettentő nehéz most a sportolóknak, a színészeknek, a zenészeknek és az éttermeknek is. Szóval reményeim szerint hamar vissza fog rázódni minden, csak lássuk már az alagút végét. Addig is éjjel-nappal figyelem a híreket.

Van ennek különösebb oka?

Nem akarok lemaradni. Egyébként sem szoktam visszatekintgetni, inkább a jelenben és a jövőben szeretnék élni. Nem gyűjtök magamról relikviákat, nincs kirakva a lakásomban mindenféle aranylemez, kitüntetés vagy ilyesmi. Nem csinálok múzeumot az életemből. A családom gyermekeiről viszont sok fényképet készítettem, inkább őket nézegetem.

Borítókép: Kovács Kati énekes ad elő egy dalt a Duna TV Család-barát című magazinműsorának hetedik születésnapján, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 2-es stúdiójában 2015-ben

Hozzászólások

Mozgókép
Online érhető el a Friss Hús fesztivál néhány filmje
a látszat néha csal / 20 perce
Kiszivárgott a mélyen őrzött titok: ezért szakított családjával Harry herceg
Harry herceg döntése sokkolta a családját és a brit alattvalókat is. Most kiderült, mi volt a mozgatórugója.
Gyász
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk, hogy NAGY ZOLTÁNNÉ szül. Bocsi Mária a szeretett édesanya, nagymama, életének 79. évében 2021. január 18-án elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. január 28-án 14.30 órakor lesz. Előtte gyászmise 14 órakor. Gyászoló fia, menye, unokái
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik MAGYAR SÁNDORNÉ szül. Tóth Erzsébet temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy szeretett férjem TAKÁCS GYÖRGY VENDEL életének 75. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 27-én 14.30 órakor az egri Hatvani temetőben. Előtte engesztelő gyászmisét tartunk a temető kápolnájában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZILVÁS ISTVÁNNÉ ( Bácsó Piroska ) áldott szíve életének 98. évében megszűnt dobogni. Drága halottunkat szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Ezúttal mondunk köszönetet a Heves Megyei Harmónia ESZI egri, Petőfi utcai idősek otthona vezetőinek, ápolóinak és munkatársainak azért a figyelmes és odaadó gondoskodásért, amellyel szerettünket rövid ott tartózkodása során körülvették. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik SEFFER IVÁN volt finomszerelvénygyári dolgozó temetésén rész vettek. Köszönjük a szép koszorúkat, virágokat, az együttérző megható szavakat és üzeneteket, amelyekkel bánatunkban osztoztak, szomorúságunkat enyhítették. A gyászoló család
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudtjuk, hogy felejthetetlen Édesanyánk TÓTH SÁNDORNÉ szül.Tamasi Anna életének 99. évében 2021. január 17-én elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2021. január 22-én 9.30 órakor lesz. Előtte gyászmise 9 órakor. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyánk, szeretett nagymamánk, unokatestvérem, rokonunk, barátunk özv. SZENTESI LÁSZLÓNÉ szül. Müller Ildikó tanárnő tragikus hirtelenséggel jött betegség után életének 79. évében, 2021. január 11-én örökre elaludt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 14.30 órakor lesz az egri Rozália temetőben. A temetést megelőzően, 14 órától gyászmisét tartunk a temető kápolnájában. Gyászolják lányai, unokái, rokonai és barátai.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik özv. SZAKÁL ISTVÁNNÉ temetési szertartásán részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZAMOSI GÁBORNÉ szül. Nagy Mária tanárnő életének 88. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. január 21-én 14.30 órakor lesz. Előtte a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Korózs Frigyes (a Felső Magyarországi Vendéglátó Vállalat nyugdíjasa) életének 89. évében 2021. január 11. napján örök nyugalomra tért. Temetését az egri Hatvani temetőben január 22-én pénteken 11 órakor tartjuk. (gyászmise 10:30 kor a temető kápolnájában) Lánya, veje, unokái, dédunokái.
Fájdalommal tudatjuk, hogy Édesapánk Dr. Juhász Lajos a Heves Megyei Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, nyugalmazott bírósági főtanácsos életének 101. évében elhunyt. Temetése 2021. január 20.-án 11 órakor az egri Hatvani temetőben lesz. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatom, hogy drága Édesanyám, aki annyit dolgozott értünk: Szökő Miklósné (Molnár Erzsébet) a Kék Ibolya Honvéd Népdalkör alapító tagja, az Egri Csillagok Népdalkör tagja, életének 89. évében, 2021. január 08-án örökre megpihent. Rövid búcsúztatása 2021. január 22 -én 14 óra 30 perckor az egri Kisasszony temetőben lesz, előtte 14 órától a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. Gyászolja szerető lánya, drága unokái, dédunokái, menye és veje.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. CZEGLÉDY OTTÓNÉ életének 77. évében 2021. január 3-án váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, 14 órakor lesz az egri Hatvani temetőben. Gyászolja lánya, fia és családja " Váratlanul ért halálod, Búcsú nélkül mentél el, Aludd szép örök álmod, Soha nem felejtünk el."
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik MACSINKA RÓBERT ISTVÁN temetési szertartásán részt vettek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik DR. PATKÓ GYÖRGY fizikus, főiskolai tanár temetésén részt vettek. Köszönjük a sok szép koszorút, virágot, az együtt érző, megható szavakat és üzeneteket, amelyekkel bánatunkban osztoztak, szomorúságunkat enyhítették. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGYAR SÁNDORNÉ szül. Tóth Erzsébet életének 82. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. január 21-én, 10 órakor lesz. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk VÁRADI FERENC nyugállományú őrnagy temetésén megjelentek. Részvételükkel, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Külön köszönet a Heves Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságnak. Gyászoló Család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy özv. SZAKÁL ISTVÁNNÉ szül. Lezancsek Ilona életének 82. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 18-án, 12 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. Előtte a temető kápolnájában 11.30 órakor engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HIDY LÁSZLÓ 2021. január 1-jén 63. életévében itt hagyott bennünket. Emlékét szívünkben őrizzük.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BESZEDA ISTVÁN, életének 71. évében 2020. december 25-én, méltósággal viselt, súlyos betegség következtében elhunyt. Temetése 2021. január 22-én 13 órakor lesz Miskolcon a Deszka Temetőben. Kérjük, hogy a korlátozásokra tekintettel mindazok, akik tisztelték és szerették otthonukban gyújtsanak érte egy gyertyát. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara saját halottjának tekinti. Köszönjük, hogy gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Ázsiai konyha / 21 perce
Egyre népszerűbb a kék rizs – De mitől ilyen a színe?
nem biztos, hogy hatásos / 45 perce
Fekvőtámaszokat nyomatnak Balin a maszkviselést megsértő turistákkal (videó)
Kereskedelem / 45 perce
Közel negyedével csökkent az új autók száma az EU-ban
napi adatok / 50 perce
1257 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 64 beteg
amerikai választások / 1 órája
Online lincselés áldozata lett egy anyuka, amiért Trumpot támogatta
jó hír / 1 órája
Az állatkísérletek szerint hatékony a magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer