Könyvmentés és olvasásnépszerűsítés

2019.03.19. 11:06

Hintón gördül hozzánk az irodalom

A Mozgó Könyvek program első, Emmanuel nevű szekere 2014-től működik, azóta még nyolc guruló könyvesbolt létesült, melyek közül néhány alkalomszerűen már vidékre is ellátogat.

Forrás: Shutterstock

Budapest utcáit róják a mozgó könyvesboltok, a Mozgó Könyvek nevű program szekerei. A főváros lakói azóta kilenc helyszínen vásárolhatnak olcsón minőségi könyveket.

Egy volt régiségkereskedő barátunk kereste meg öt évvel ezelőtt egyesületünket azzal, hogy felgyülemlett használt könyvkészletén olyan módon szeretne túladni, hogy ezzel egyben egy olvasási programot szeretne elindítani, hiszen erre már Párizsban is jól működő példa van – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Boda István, a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke. A cikk felidézi, hogy az egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával elvállalta a programot, és létrehozott egy gazdaságilag és szakmailag is fenntartható nonprofit működtetési rendszert.

„A könyvek beszerzését, válogatását és elosztását egy szakmailag magasan képzett stáb végzi, ők döntik el, milyen könyvek kerülnek ki nap mint nap a szekerekre” – fogalmazott az egyesület elnöke.

Fotó: Ficsor Márton / Magyar Hírlap

Mint elmondta, szívesen ajánlanak fel kisebb-nagyobb könyvadományokat is. Az elnök szavai szerint az adományozókon kívül sokan jelentkeznek náluk könyveladási szándékkal is, amit szintén örömmel fogadnak, mert nagy mennyiségű könyvre van szükségünk az összes szekér minőségi irodalommal való ellátásához.

„A kínálatot nap közben is folyamatosan frissítjük. Maga a tény, hogy egy egyszerű újság áráért értékes könyvekhez juthatnak a polgárok naponta frissülő kínálattal, nagyon szimpatikus mindenkinek” – összegezte Boda István.

Fotó: Faceb / Mozgó Könyvek

Arról, hogy mely szerzők a legsikeresebbek, az egyesület elnöke azt mondta: konkrét felmérésük nincs erre vonatkozóan, de természetesen vannak írók, akikből soha nincs elég, ilyen például Márai Sándor vagy Wass Albert. Emellett fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy igyekeznek minél több kortárs szerzőt is szerepeltetni a szekereken.

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában