Piknik

2019.03.31. 14:04

Hungarikumok lepték el a Szépasszonyvölgyet (Fotók)

Az ország gasztrohungarikumai is felvonultak az idei, immár második alkalommal a megyeszékhelyen megrendezett Hungarikum Pikniken, ahol egyebek között debütált a Helyi Ízek Utcája, valamint bejelentették a vár és a völgy borát is.

Szabó Katalin

A kétéves születésnapját ünneplő Egri Bikavér Hungarikum vendégül látta hazánk gasztrohungarikumait a Szépasszonyvölgyben a hétvégén. A szombati rendezvényen bemutatkoztak a magyarság csúcsteljesítményeit megtestesítő kulturális, gasztronómiai és természeti értékek.

– Idén tíz hungarikummá nyilvánított ételt – birkapörköltöt, bajai halászlét, szürkemarha gulyást, csabai kolbászt, debreceni párost, szegedi paprikás csülkös bablevest, ludaskását, libamájjal töltött libanyakot, gundel palacsintát, kürtőskalácsot – kóstolhatnak végig a vendégek – fogalmazott a Heolnak Gay Krisztina, a Média Eger Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Hungarikum Piknik házigazdája.

Szomolyai cseresznyerétes, borsodnádasdi molnárkalács

Külön is kiemelte, az idén hagyományteremtő szándékkal létrehozták a Helyi Ízek Utcáját is, ahol egri, s a megyeszékhely környéki gasztronómiai különlegességeket lehet enni. Egyebek között ilyen a szomolyai fekete cseresznyés rétes, a borsodnádasdi molnárkalács, az átányi puhi, a szerelmeslevél, s jó néhány egri kézműves sajt.

A megnyitón Habis László polgármester a köszöntő beszédében mindenek előtt arról szólt, nagyon fontos, hogy a kulturális értékek is erősítsék a hazai gasztronómiai hagyományokat.

– Hívjuk fel tehát a figyelmet az egri szőlő- és borművelésre, s tegyük lehetővé, hogy az egri borok minél inkább azt a magas rangot, színvonalat vívják ki maguknak a hazai- és a nemzetközi köztudatban is, amire valójában érdemesek! – hangsúlyozta a városvezető.

Kiválasztották az Egri Borát is

Ezt követően az eseményen Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója bejelentette, mely borkiválóságokat választották ki a történelmi nevezetesség nedűinek.

– Az első Egri Vár Bora kiválasztásánál tulajdonképpen négy kategóriát jelöltünk meg: Egri Csillag klasszikus, Egri Csillag Superior vagy Grand Superior, Egri Bikavér klasszikus és Egri Bikavér Superior vagy Grand Superior – emlékeztetett Ringert Csaba, majd ekképpen folytatta: – Végül is a megjelölt kategóriákban sorrendben első helyezett lett az Ostorosbor Családi Pincészet Egri Csillag 2018-as bora, a Gál Lajos Pincészet Kamra-völgy Egri Csillag Superior 2018-as nedűje, a Balga Családi Pincészet Egri Bikavér 2015-ös bora, valamint a Petrény Pincészet Big Band Egri Bikavér Superior 2013-as bora.

A piknik további részében végül Petrény Attila, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének alelnöke tett bejelentést arról, hogy ezentúl kóstolhatók majd a völgy borai is.

– Az egyesületi borászatok a lila zászlókkal jelölt pincéknél delegáltak néhány bort egy olyan kiválasztásra, ahol a szervezet képviselői vakon döntöttek arról, hogy mely nedűk képviselik az elkövetkezőkben méltóképpen a Szépasszonyvölgyet. Tehát minden pincészetnél egy bor a völgy boraként kóstolható – fejtette ki az alelnök.

A fő cél a hagyományteremtés volt

A második Hungarikum Piknik eseményein túl még egy, a nemzeti gasztronómiai, kulturális különlegességeket, hazánk legszebb, leginkább nevezetes kincseit felvonultató kiállítás is várta az érdeklődőket a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontban. Mindezeken túl a gyermekeket játékpark, s kézműves játszóház fogadta, a felnőttek számára pedig érdekességként külön Bikavér-túrát szerveztek a rendezők. A sikeres rendezvény legfőbb célja természetesen a hagyományteremtés, valamint az értékek megőrzése volt a hungarikumok felvonultatása révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában