gasztronómia

2019.06.01. 17:11

Idén is sokakat vonzott a szihalmi kemencés nap (fotókkal)

Kilencedik alkalommal rendezik meg a péntek óta tartó, vasárnap befejeződő szihalmi kemencés, gasztronómiai és a magyarság népi kultúráját bemutató fesztivált.

S. S.

A rendezvény első napján lagzivárót tartottak, szombaton délután pedig magát a szihalmi lakodalmast. Ám amíg az események eljutottak eddig a stádiumig, történt azért egy és más délelőtt is. Például, hogy a versengő csapatok elkészítették azokat az ételeket, amelyekkel igyekeztek elnyerni a zsűri és természetesen később a fesztiválra kilátogató vendégek tetszését is.

Munkatársaink a helyszínen egyébként azt tapasztalták szombaton, hogy a kicsit szeles, de gyönyörű napsütéses időben minden korosztály megtalálhatta a maga elfoglaltságát. A legkisebbek például kipróbálhatták kalapdobáló képességüket, vagy lőhettek igazi csúzlival, s szaladgálhattak fel-alá. A szépkorúaknak is jutott tennivaló bőven. Ők alkották eleve a főzőcsapatok egy részének gerincét, és a fellépő népi együttesek sem tinédzserekből álltak. Az is egyértelműen látszott, hogy az igen nagy számú résztvevő tekintélyes hányadát a családostól kilátogatók alkották.

Ott láttuk a helyszínen a testvértelepülések képviselőit: Erdélyből Hadadnádasd, a Felvidékről Szilice, valamint az ungvári magyar Dajka Gábor Általános Iskolából jött diákokat és kísérőiket, valamint egy Ausztriából érkezett csoport tagjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!