Ősi lelet

2017.08.01. 06:00

Jégkorszaki gyöngyökre bukkantak egy németországi barlangban

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A 40 ritkaság olyan nagy jelentőséggel bír a régió jégkorszak kutatása számára, hogy a 2017-es év leleteként állították ki őket a blaubeureni Őstörténeti Múzeumban – mondta el Nicholas Conard, az ásatások vezetője.

A gyöngyök kiegészítik több baden-württembergi múzeum jégkorszaki művészettel foglalkozó gyűjteményét, melyek az Ach és a Lone folyó völgyében található barlangokból származnak. Az UNESCO egyébként hat ilyen lelőhelyet vett fel július 9-én a világörökségek listájára.

A két, esetenként három helyen lyukasztott gyöngyök különleges elkészítési módja eddig egyelőre csak a Sváb-Alb területén ismert. Ez arra utal, hogy az ott élő emberek már 42 ezer éve a csoportazonosság kifejezésére alkalmas ékszert készítettek – mondta el az amerikai kutató, aki a Tübingeni Egyetem őstörténeti kutatóintézetét vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!