Olvasás

2020.02.16. 07:03

Jeles évfordulót ünnepel a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára – emlékeztetett a jeles évforduló alkalmából rendezett kamarakiállítás megnyitóján a kollégium igazgatótanácsának elnöke csütörtökön.

Olvasóterem a Debreceni Református Kollégium nagykönyvtárában 2020. február 13-án. A kollégium 130 évvel ezelőtt nyitotta meg az olvasótermét, ezzel létrejött a város első nyilvános könyvtára.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Kustár Zoltán azt mondta, hogy az 1880. február 15-én megnyitott olvasóterem fordulópontot jelentett a város kulturális életében, miután a város polgárai is hozzáférhettek a kollégium tudományos kincseihez.

Hozzátette: a kollégiumi könyvtár ma is az ország, a nemzet könyvtára, iskolája, világító lámpása.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere szerint a könyvtár ma, az internet korában is érvényes, élő pontja a tudáshoz való hozzáférésnek.

Bár az olvasás egyfajta intim kapcsolat a szerző, a mű és az olvasó között, de ez a fajta élmény a könyvtárban kinyílik a közösség felé

jegyezte meg.

Hozzátette:

a Református Kollégium könyvtára emblematikusan meg tudja jeleníteni az intézmény és a város történetét, kapcsolatát.

Olvasóterem a Debreceni Református Kollégium nagykönyvtárában 2020. február 13-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Gáborjáni Szabó Botond, a kollégium gyűjteményi igazgatója felidézte: évtizedes előkészítés után 1880. február 15-én nyitotta meg a kapuit az olvasóterem, ahol egyszerre negyvenen válogathattak 3500 mű közül. Már az első esztendőben csaknem négyezer regisztrált látogatója volt a nyilvános könyvtárnak.

Az akkori előírások szerint külön igazgatói engedéllyel a városhatáron kívül élők is látogathatták a könyvtárat, de számukra tilos volt könyveket kölcsönözni

idézte a szabályzatot az igazgató.

A Református Kollégium Nagykönyvtárában rendezett kamarakiállítás látogatói korabeli dokumentumokat, fotókat tekinthetnek meg Debrecen első nyilvános olvasótermének történetéből.

Borítókép: olvasóterem a Debreceni Református Kollégium nagykönyvtárában 2020. február 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában