gyász

2018.02.08. 15:49

Jövő pénteken búcsúztatják Hencze Tamás festőművészt

A művész 1969-ben elnyerte a Pannónia Biennále díját, 1989-ben érdemes művész lett, majd 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is a tagjai közé választotta.

Február 16-án, 14 óra 30-kor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában Hencze Tamás Kossuth-díjas festőművészt, aki január 21-én, életének 80. évében hunyt el.

Hencze Tamás számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt, egyebek mellett az Ernst Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, Debrecenben, Székesfehérvárott, Pécsett, Újvidéken vagy a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Külföldön Berlin, München, Stockholm, Bázel, Bécs, London, Amszterdam, Róma, Szöul, Tokió, Mexikó galériáiban állították ki alkotásait.

1980-ban részt vett a velencei biennále magyar pavilonjának tervezésében is.

Munkáit őrzi a bécsi Albertina, valamint a Ludwig Alapítvány, gyűjtemények Essenben, a szöuli National Museum of Contemporary Art, Magyarországon pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a Szombathelyi Képtár, Budapesten a Kassák Lajos Múzeum, a Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Hencze Tamás 1969-ben elnyerte a Pannónia Biennále díját, 1989-ben érdemes művész lett, majd 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is a tagjai közé választotta.

Címkék#festő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!