Páratlan tétel

2020.06.09. 14:19

Kalapács alá kerül Van Gogh és Gauguin közösen írt levele

Elárverezik Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét, amelynek leütési árát 180 ezer és 250 ezer euró (60-84 millió forint) közé becsülik a szakértők.

Forrás: Shutterstock

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája

olvasható a CNN hírportálján.

Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetették papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá.

A két művész egyebek között a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról mesél a levélben.

A párizsi Drouot Estimations francia aukciósház jövő keddi aukcióján Gauguin több másik, köztük feleségének és egy ismeretlen szeretőnek címzett levelére is licitálhatnak az érdeklődők.

A tételek között szerepel továbbá Marc Chagall egy illusztrált jegyzetfüzete, amelynek leütési ára akár a 100 ezer eurót is elérheti, valamint Modigliani, Renoir, Cézanne és Picasso vázlatai és levelei.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!