lehetőség

2018.02.26. 19:10

Két elsőfilmest is támogat a Filmalap

Nagy Zoltán 62 millió, Bakony Alexa 22 milliós gyártási segítséget kap.

Két elsőfilmes rendezőt támogat a Magyar Nemzeti Filmalap: Nagy Zoltán Impromptu című játékfilmje 62 millió forintos, Bakony Alexa Egy fiú című dokumentumfilmje pedig 22 millió forintos gyártási támogatással készülhet el a Filmalap Inkubátor Programja keretében.

Nagy Zoltán első mozifilmjének története valós eseményeken alapszik és egy vidéki város ifjúsági vonószenekarának kulisszái mögé enged bepillantást. A történet főszereplője egy 18 éves fiú, aki rájön, hogy mentoruknak, a zenekar vezetőjének viszonya van a zenekar egyik tagjával, egy 13 éves lánnyal – olvasható a Filmalap hétfői közleményében.

Az Impromptu operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Kornis Panni lesz. A forgatókönyvet, amely novemberben elnyerte a My First Script workshop díját a zágrábi filmfesztiválon, Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzi.

A film forgatása nyáron kezdődik Budapesten, Nyíregyházán és annak környékén, a szereplőválogatás még folyamatban van. Az Impromptu a tervek szerint jövőre kerülhet a magyar mozikba.

Nagy Zoltán a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult Gothár Péter osztályában, Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte tavaly a Magyar Filmakadémia.

Bakony Alexa Egy fiú című dokumentumfilmje a 18 éves Tóbiásról szól, aki Jázmin néven született Szabolcs megye egyik kicsi falujában. A transznemű fiú legnagyobb vágya, hogy testileg is férfivé válhasson. Édesanyja mindent megtesz, hogy támogassa Tóbiást. A film elsősorban kettőjük kapcsolatára fókuszál és az elfogadást állítja a középpontba.

Az Egy fiú a Filmfabriq gyártásában készül, producerei Szűcs Ildikó és Osváth Gábor. Bakony Alexa alkotótársa Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó. A filmet egyedüli magyar projektként meghívták a Zágrábi Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál ZagrebDox nevű szakmai fórumára, ahol az alkotók mutatják be filmterveiket a külföldi kollégáknak.

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott, először televíziós műsorkészítőként, majd Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm-rendező szakon.

A Filmalap 2015-ben indított Inkubátor Programjának célja az innovatív és kísérletező filmalkotói bemutatkozások szakmai és anyagi támogatása. A kezdeményezésnek köszönhetően évről évre öt fiatal pályakezdő tehetség készítheti el első mozifilmjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!