recsk

2018.10.07. 19:42

Két napig minden a zenéről szólt

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Fúj, süvölt a Mátra szele Nemzetközi Kórustalálkozót a Kulturális Örökség Európai Éve és a tizenhárom aradi vértanú emléknapja jegyében. Igazi dalos ünnep részesei lehettek a recskiek és a környéken élők.

Barta Katalin

A szertartáson minden kórus egy-egy egyházi művet szólaltaott meg Fotó: Gál Gábor

Már-már hazatérnek a községbe azok a kórusok, akik október tájékán itt adnak randevút egymásnak, hogy megmutassák egymásnak és lelkes közönségüknek, felkészültségüket. Igazi dalos ünnep ez, amelyet idén immár tizenhatodik alkalommal rendeztek meg a házigazdák. Idén Kolozsvárról a Guttmann Mihály Pedagóguskórus, Nyírbátorból a Tinódi Vegyeskar , Egerből az Agria Vegyeskar, Szolnokról a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, Balassagyarmatról a Dalegylet, valamint a helyi Mátrai Visszhangok Vegyeskar tagjai jelezte érkezését a programsorozatra, amely hivatalosan szombaton délelőtt kezdődött az általános iskola termeiben, ahol a kórusok felkészültek, illetve fogadták az újonnan érkező csapatokat.

Délben a több száz kórustag felvonult a római katolikus templomig, ahol részt vettek azon az ökumenikus istentiszteleten, amelyen a résztvevő egyházak képviselői a tematikus év zenei emléke, és zenéje köré építették fel prédikációikat. Már hagyomány, hogy a szertartáson minden kórus egy-egy egyházi művet szólaltat meg, s a végén közösen elő adnak elő egy művet. A produkcióban idén is rengeteg érdeklődő gyönyörködött.

Némi pihenést és beéneklést követően sétáltak el a művelődési házba, ahol először koszorúzással emlékeztek meg a tizenhárom aradi vértanúról.

Ezután Nagy Sándor, a község polgármestere köszöntötte a kórusokat, majd a találkozó fővédnöke, Dr. Koller József dandártábornok mondott ünnepi beszédet.

A szertartáson minden kórus egy-egy egyházi művet szólaltatott meg Fotó: Gál Gábor

A hangversenyen minden kórus 10-15 percben mutatkozott be, a minősítést kérő kórusok a KÓTA előírása szerint állították össze műsorukat. Végül egy közös dal előadásával, vacsorával és kórusbállal köszöntek el egymástól a kórustagok.

Sok vendég a vasárnapi programokon is részt vett. Számukra buszos kirándulást szerveztek a Recski Nemzeti Emlékparkba, valamint a Siroki várba.

Az idei találkozó sikerében sokat segített a Recsk Kulturális Életéért Közalapítvány tagjai, a Recski Polgárőr Egyesület, az egyházközség, Dombi Ferenc atya, és Holló Istvánné, akik a templomi rendezvény koordinálásában jeleskedtek, a pedagógusok, valamint az Örökzöld Nyugdíjas Egyesület tagjai.

Nagy Józsefné Ibolyától, a Mátrai Visszhangok Vegyeskar elnökétől megtudtuk, hogy az idei programot a Kulturális Örökség Európai Évének jegyében szervezték meg. Mivel 2018-at az Európai Parlament és az Európai Tanács, a Kulturális Örökség Európai Évének nyilvánította, így az idei recski rendezvény is ennek jegyében zajlott. Az elmúlt évek során a dalosok recski ünnepén szinte egész Európa zenei öröksége elhangzott már, vagy zenei korszakokhoz, vagy zeneszerzőkhöz kapcsoltan. A mostani alkalom mintegy összegzése volt az előző évek versenyeinek.

 

 

 

 

Címkék#Recsk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában