nagy érdeklődés

2019.03.31. 21:15

Kiosztották a 7. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait

A legjobb rövidfilmnek járó díjat a magyar válogatásban Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotása kapta, a legjobb nemzetközi rövidfilm Carolina Markowitz The Orphan című filmje lett.

A fesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és külföldi rövidfilmeket hétfőtől szombatig mutatták be a Toldi moziban. A vetítések szinte kivétel nélkül telt házasak voltak, minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűrijének döntését vasárnap délután, a Toldi moziban rendezett díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Nicolas Graux belga filmrendező, Galácz Karolina, a DDB kreatív igazgatója és Gabriel M. Paletz forgatókönyvíró voltak.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása, a Jövő szerdán című film kapta, amely morálisan komplex helyzetet bemutató forgatókönyvével és hatásos hosszú beállításával nyűgözte le a zsűrit a közlemény szerint.

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Lidérc úr című alkotása lett, amely finomságával, koherenciájával és érettségével hatott a zsűrire – írták. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét filmnél 500 ezer forint.

Három film kapott elismerő oklevelet: Szeleczki Rozália Rozgonyiné című alkotása, Lengyel Balázs Hármasban című műve és Fazekas Máté Bence Apám szíve című filmje.

A legjobb magyar színésznő díját a Kék óra című filmben nyújtott alakításáért Kötél Orsolya kapta, Nagy Márkot pedig a Szokásjog című filmben nyújtott játékáért díjazták a legjobb magyar színésznek járó elismeréssel.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagja volt Kovács István filmrendező, Závorszky Anna production executive és Jean-Francois Le Corre producer. Az általuk kiválasztott, 1000 euró (321 ezer forint) díjazásban részesülő, legjobb nemzetközi rövidfilm a brazil Carolina Markowitz The Orphan (Az árva) című alkotása lett. A zsűri szerint a történet meggyőzően mutatja be az emberek intimitásvágyát, a filmvásznon a nyers és mégis vonzó karakterek emlékezetes jelenléte a kiváló rendezői munka és a merész vizuális megközelítés eredménye.

A nemzetközi versenyprogramban elismerő oklevelet kapott a francia Osman Cerfon rendezte I'm Going Out For Cigarettes (Elmegyek cigarettáért) című film.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 500 ezer forinttal járó díjat Dávid Attila Jakab című filmje kapta az emberi lélek titokzatosságának egyedi megmutatásáért.

Az ötödik magyar pitchfórumot péntek délelőtt tartották a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (úgynevezett pitcheit) mutatták be az alkotók. A beérkezett több mint 70 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, amelynek tagjai Dreissiger László producer, Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója és Lichter Péter filmrendező, filmesztéta voltak. A 300 ezer forintos nyereményt Turai Balázs Amok című projektje, a mezőny egyetlen animációs filmterve kapta.

Az idén is visszatért a fesztiválra a kritikaíró workshop és pályázat, a zsűri tagja Gyenge Zsolt filmkritikus, filmesztéta, Kránicz Bence filmkritikus, Lichter Péter, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense volt. A fődíjas Tölli Szofia Húsba rejtve című kritikája lett, elismerő oklevelet kapott Job van Aken An Intimate Discovery és Somlyai Fanni Bíbor kockacukor című írásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában