Őszi műsorrend

2017.09.01. 11:20

Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg a Bartók Rádió

A 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékezik a Bartók Rádió, amikor hétfő esténként Évfordulók című műsorában 11 részben mutatja be a grandiózus zeneszerzői életművet.

Az európai hírű, a magyar zenei életet alapjaiban meghatározó Kodály Zoltán sokrétű, szerteágazó és fáradhatatlan munkásságának köszönhető, hogy Magyarország ma is ismeri tájegységének népzenei hagyományait és örökségét – hívja fel a figyelmet a szeptember 4-től hétfő esténként hallgatható sorozat fontosságára az MTVA sajtóirodájának közleménye.

A Kodály életét feldolgozó és azt megismertető magazin egy-egy témában járja körül a zeneszerző, zenegyűjtő, színpadi zeneíró és népzenekutató színes életpályáját. A műsorban a Bartók rádió körbejárja Kodály és a népzene, Kodály és Bartók, Kodály és a pedagógia kapcsolatát, és mindazt a műfaji repertoárt, melyben Kodály otthonosan mozgott és alkotott. Így szó lesz többek között Kodályról, mint zeneszerzőről, Kodály egyházzenéjéről, az oratóriumairól, a zenekari műveiről, az operaszínpadi műveiről.

A műsor a zeneszerző életművének legfontosabb területeit és kérdéseit járja körül szakértők és szemtanúk segítségével, valamint Kodály nyilatkozatainak felidézésével. A műsor elején a Rádió archívumának kincseiből válogatva maga Kodály Zoltán szólal meg, ehhez a részlethez kapcsolódva a műsorvezetők az adott téma szakértőivel beszélgetnek majd.

A meghívottak között van zenetörténész, zeneszerző, szociológus és előadóművész is, különböző generációk képviselői. Szőnyi Erzsébet zeneszerző és Bónis Ferenc zenetörténész Kodály tanítványaként saját emlékeiket is felelevenítik, míg a fiatalabb generáció képviselői, Pad Zoltán, a debreceni Kodály Kórus majd a Magyar Rádió Énekkarának vezetője vagy Dalos Anna Kodály-kutató távolabbról tekintenek Kodályra. A beszélgetéseket rövid (2-4) perces zenék tagolják.

A Kodály Zoltánra emlékező sorozat Évfordulók címmel szeptember 4-től hétfőnként, 19.00 órától lesz hallható a Bartók rádióban a szerkesztő műsorvezetők, Becze Szilvia és Katona Márta tolmácsolásában. Az előzetes tervek alapján a hangzóanyagok podcastként is elérhetőek lesznek a közmédia oldalain.

 

Borítókép: Fortepan / adományozó: Urbán Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában