művészet

2020.01.05. 07:00

Kolozsvári Ádám útja az újhatvani ovitól a Vígszínház rivaldafényéig

A 25 éves Kolozsvári Ádám Hatvanban kapta meg a zenei és mozgásalapjait. Immár a Vígszínház táncművészeként folyamatosan alakít különböző szerepeket.

Litya László

Ádám táncos-színészként is helytáll Fotó: beküldött

Hárman ülünk az emeletes társasház egyik szobájában: a tulajdonos Kolozsváriné Török Irén, a fia, István és az újságíró. Beszélgetésünk első számú alanya ugyan nincs köztünk, mégis belefoglaljuk szinte mindegyik mondatunkba. Mert hogy Irénke néni unokájáról, István egyik fiáról faggatom őket: Ádámról, aki tizenegy éve indult szerencsét próbálni a fővárosba.

Visszafelé pörgetjük az idő kerekét, Ádám kiskoráig. Azok az évek a helyi MÁV-óvodába vezetnek, ahol Bertók Gabriella óvónőnek adatott meg, hogy Ádámka hangjára és mozgékonyságára rácsodálkozzon. Következett a Kossuth-iskola, ahol még csak alsó tagozatos volt, amikor már együttesben táncolt, közben meg szolfézsra, zongora- és gitárórákra kísérgette a nagymamája. Irénke néni elmosolyodik, amikor felidézi Ádámka egykori szavait: „Mama, gyere, táncolj velem, úgyis olyan kövér vagy!”

A diszkótáncból azonban egyhamar kinőtt a kis unoka. Pesten elvégezte a Táncművészeti Stúdió Szakiskolát. Következtek a fellépések: a Sportaréna utáni turnézás Nyugattól Kelet-Európáig. És akkor érkezett el Ádám életébe a nagy lehetőség, szerződtette a Vígszínház táncos-színészként. Szerepek követték egymást: A dzsungel könyve, Óz, a csodák csodája, A Pál utcai fiúk, A diktátor Chaplintől, Premier, A nagy Gatsby és legutoljára a Mágnás Miska.

Mikroporttal táncol a színpadon, hogy ha prózai vagy zenei szerepe van, megfelelhessen neki. Egyébként a kórusban is énekel. Teste kigyúrt, ez a partnere emelésénél előnyös.

Ádám táncos-színészként is helytáll Fotó: beküldött

Színházi feladatai mellett Ádám tanít is Az Equus körben, testtudatosság-fejlesztést okított, Iváncsán színitanodát vezet. A veseátültetett színésznő, Börcsök Enikő felkérésére önkéntesként vett részt a transzplantáltak táboroztatásában.

Ádám huszonöt éves. Már előre tervezi, hogy mi legyen belőle, ha elérte a negyvenet. Mert, hogy a táncosok szakmai pályafutása véges. Elvégzett hát egy fotóstanfolyamot, hogy divatfotózhasson. Emellett felsőfokú kommunikációs képzésre jár, már csak a diplomamunkája van hátra. A fiú családcentrikus, szentestén is mindig együtt ünnepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!