ggsz

2019.06.07. 19:30

Lezárult a harmincegyedik évad az egri színházban

Sikeres, élménydús és gazdag évadot zárt a Gárdonyi Géza Színház, ám az intézmény igazgatója az árnyoldalak megemlítését sem kerülte el.

Molnár Helga

Az évad színésze díjat Blaskó Balázstól vehette át Nagy András Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Izgalmas, szép, eredményekben és sikerekben gazdag szezont zárunk – kezdte a Gárdonyi Géza Színház évadzáró társulati ülését pénteken Blaskó Balázs direktor. Úgy fogalmazott: rendkívüli munka és teljesítmény áll a művészek, dolgozók mögött, ezt bizonyítja a közel hetvenezres nézőszám, s az is, hogy csaknem tizenkétezer bérletes nézője van a teátrumnak, illetve a 110 milliós jegybevétel. Kiemelte: 280 előadást játszottak, ami 90 százalékos látogatottságot jelent.

– A székhelyünkön kívül 15-16 előadásunk volt, Nagyváradon, Budapesten, Szarvason is jártunk – fogalmazott.

Szavaihoz csatlakozott Martonné Adler Ildikó alpolgármester, aki azt mondta, rendkívüli büszkeség, hogy az egri az ország egyik leglátogatottabb színháza, amely a testvérvárosokba is elviszi az itteni kulturális élet jó hírét.

A direktor ezt követően az elmúlt évadbeli rendkívüli teljesítmény árnyoldaláról is szólt. Mint fogalmazott: a nézők szeretete, jelenléte igazolja, jó úton jár a színház, ám az is igaz, nehézségekkel küzdenek. Blaskó Balázs mély aggodalmának adott hangot a színházi világtól elvont TAO-s támogatások miatt.

– A kulturális szférára érvényes közalkalmazotti bértábla 69 ezer forinttal kezdődik, s ez szégyenteljes. Ezt a bértáblát rendezni kell – hangsúlyozta.

Az évad színésze díjat Blaskó Balázstól vehette át Nagy András Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az ülésen a GG Tánc sikereiről is esett szó, akik három díjat nyertek idén. Rovó Virág, a legígéretesebb fiatal tehetség lett, Kelemen Dorottya pedig Fülöp Viktor ösztöndíjat nyert el, míg az tánctagozat igazgatója, Topolánszky Tamás Érdemes Művész lett. Az ülés végén elhangzott, ketten is búcsúznak a színháztól: Dudás Anna hangképző, és Numan István díszletfestő, aki nyugdíjba vonul.

Ezek után következett az évadzáró legizgalmasabb néhány pillanata, kiderült, kik lettek a legjobb művészek. A közönségdíjat ezúttal egy nyolc fős társadalmi zsűri adományozta. Mindezek alapján az évad az évad rendezője Blaskó Balázs lett, színművésznője pedig Blaskó-Saárossy Kinga, míg a színművésze Nagy András. Az évad táncművésze címet Törteli Nadin kapta. A társulati titkos szavazásával az évad művészének Nagy Andrást választották az elmúlt szezon színházi dolgozója Lázár Rita rendezőasszisztens lett.

Blaskó Balázs szót ejtett a 2019/2020-as színházi évadról is. Tematikus elnevezése Varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet. Magyar és külföldi szerzők művei, igazán sokféle műfaj kerül majd színpadra. Társadalmi dráma, operett, daljáték, táncelőadás, krimi, vígjáték és mese szerepel a kínálatukban.

– Reményeink szerint gyermek és ifjúsági nézőink, s a felnőtt korosztályok is megtalálhatják tartalmas és szórakoztató élményeiket a következő évadunkban – zárta gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában