Alakja ma is üzenet számunkra

2020.01.13. 08:46

Lovas szobrot kapott Beregszászon Rákóczi Ferenc

Kárpátalján nincs olyan magyar település, ahol ne viselné utca vagy intézmény II. Rákóczi Ferenc nevét. A nagyságos fejedelem ezer szállal kötődik a régióhoz. Nemrégiben lovas szobrot avattak neki Beregszászon.

Beregszász, 2019. december 17. II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának felavatása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én. A szobor Gyõrfi Lajos szobrászmûvész alkotása. MTI/Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Ebben az országrészben volt Rákóczi Ferenc legjelentősebb birtoka, itt kezdődött el Rákóczi államának kiépítése, itt bontották ki elsőként a szabadságharc zászlait, és itt volt a szabadságharc első vesztes és első győztes csatája is. A munkácsi vár kapitulálásával itt ért véget a magyar történelem leghosszabb szabadságharca, de gyermekkorát is itt töltötte a kis Rákóczi.

- Mélyen hívő katolikus ember volt, ez volt az egyik forrás, amelyből táplálkozott. A másik pedig édesanyjának a példája, illetve a munkácsi vár, ahol élete első tíz évében a legmeghatározóbb élmények érték

- hangsúlyozta Popovics Béla munkácsi helytörténész a közmédia Kárpát Expressz című műsora által sugárzott összeállításban.

Az osztrák csapatok 1685 novemberében érkeztek Munkács alá. Zrínyi Ilona hét hónapon át védte katonáival a várat, személyes hősiességet tanúsított, a gyermek Rákóczi Ferenccel gyakran jelent meg a bástyákon, mit sem törődve az erős ágyútűzzel. A munkácsi vár hősies védelme egész Európát ámulatba ejtette. Az osztrákok csak két év elteltével, 1687-ben tudták bevenni a várat, miután Zrínyi Ilona kénytelen volt tárgyalásokba bocsátkozni az ostromlókkal. Ezután Zrínyi Ilonát Bécsbe vitték, kolostorba zárták, fiát, a gyermek Rákóczi Ferencet pedig kemény osztrák nevelésben részesítették.

- Az osztrákok mindent elkövettek, hogy átmossák az agyát és udvaronccá degradálják Rákóczit, és ez azért nem sikerült, mert magával vitte édesanyja tanúságtételét a munkácsi várból, ez a példa kódolódott a lelkében, és amikor eljött az idő, dekódolódott, és lett belőle Rákóczi Ferenc

- tette hozzá Popovics Béla.

Zarándokhely lehet

A kárpátaljai magyarok a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kezdeményezésére és a magyar kormány támogatásával 2019-ben hozzáláttak nagy álmuk megvalósításához, hogy Rákóczinak egész alakos lovas szobrot állítsanak Beregszászon. A 20 tonnás alapkövet, amely önmagában is műalkotásnak számít, nyáron helyezték el a kárpátaljai magyarok központjának számító városban, december elején, Ferenc napkor pedig a nagyságos fejedelem szobra is megérkezett.

- Biztosra veszem, hogy a nemzetek közötti harmóniához is hozzá fog járulni, és hogy zarándokhely lesz minden magyarnak, aki Kárpátaljára utazik

- nyilatkozta Babják Zoltán beregszászi polgármester a Kárpát Expressznek. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke hozzátette: – Nemzedékek álma valósult meg végre, pontosan 100 évvel Kárpátalja elcsatolása után.

Rákóczi alakja ma is fontos üzenetet hordoz

A szoboravatásra december közepén került sor, az ünnepségre több százan érkeztek a környék magyarok lakta településeiről. Ünnepi beszédet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott, kiemelve, hogy a kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította, nem csak múltja, jelene, hanem jövője is van ezen a földön.

- Rákóczi fejedelemnek az alakja három évszázad után is komoly üzenetet hordoz a határon túli magyarság számára, így az összmagyarság számára is. Tudjuk azt, hogy a magyar nemzet a történelme során egyedülállóan nagy áldozatokat hozott a szabadságért, és ezért érezzük ma is úgy, hogy a határon túli magyar közösségeket, akkor is, hogyha már nem tartoznak az anyaországhoz, megilletik azok az alapvető szabadságjogok, amelyek valamennyi nemzetiséget megilletnek, például az anyanyelvű oktatáshoz való jog

- hangsúlyozta az anyaországi politikus.

Az emlékmű végül hét és fél méter magas lett, így Beregszász legmonumentálisabb emlékművévé vált. – Azt a pillanatot próbáltuk megfogni, amikor Rákóczi és a lova is mozdul egy picit, hogy elinduljanak erre a hatalmas nagy szabadságküzdelemre – nyilatkozta alkotásáról Győrfi Lajos szobrászművész.

A kárpátaljai magyarság történetének egyik legnehezebb időszakát éli. Ukrajnában szinte folyamatos a politikai, gazdasági és szociális válság. A nehézségek a kárpátaljai magyarokat hatványozottan sújtják. Kijev szűkíti az oktatási és nyelvhasználati jogaikat is. Ilyen körülmények között nem könnyű a szülőföldön maradni, és magyarként élni Kárpátalján. A nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc emléke azonban kitartásra biztatja az itt élőket, mert ereikben kuruc vér csörgedezik – hangzik el a Kárpát Expressz összeállításában.

Borítókép: II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának felavatása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában