komolyzene

2017.08.02. 06:43

Ma kezdődik az Auer Fesztivál Veszprémben

Az Auer Trió kamaraestjével nyit meg ma a fesztivál. Az esemény sztárja Vagyim Repin, aki az Auer Lipót által alapított világhíres orosz hegedűiskola élő hagyományának egyik legkiválóbb alakja.

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és zenepedagógus tiszteletére harmadszor megrendezett fesztiválra a rendező Mendelssohn Kamarazenekar idén is olyan művészeket hívott meg augusztus 2. és 6. között, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel.

A fesztivál nyitókoncertjét a Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész által alapított Auer Trió adja, előadásukban Schubert és Csajkovszkij műveit hallhatja majd a közönség.

A legnagyobb név a zárónapon, vasárnap fellépő Vagyim Repin, aki az Auer Lipót által alapított világhíres orosz hegedűiskola élő hagyományának egyik legkiválóbb alakja. A zárókoncerten a hegedűművészvész a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével előbb Mozart-műveket majd Prokofjev g-moll hegedűversenyét játssza.

Szintén a zárónapon lép színpadra Ránki Dezső zongoraművésszel a Keller Vonósnégyes, szombaton pedig Frankl Péter zongoraművész a Mendelssohn Kamarazenekarral közösen adja elő Beethoven G-dúr zongoraversenyét.

Fellép Veszprémben a legfiatalabb hegedűs generációból a tajvani Ray Chen. Suyoen Kim német-tajvani hegedűművész pedig Bach-szólóestet ad csütörtökön a Szent Mihály Bazilikában. Alekszej Igudeszman orosz hegedűművész szerdán humorral fűszerezett műsort ad a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével. A belga Tcha Limberger a Canarro együttessel népzenei, szvinges és dzsesszes elemeket is vegyítő előadással áll színpadra.

A fesztiválon a fiatal generációnak is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak: pénteken Ray Chen koncertje előtt a megyeházán a Zeneakadémia ifjú művészei és a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar is fellép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!