Jameson CineFest

2017.09.08. 07:31

Ma kezdődik a miskolci nemzetközi filmfesztivál

A díszvendég ezúttal Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező és a Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magda Vásáryová szlovák színésznő lesz.

A két világhírű művész a filmfesztivál két kitüntetettje is egyúttal: Jirí Menzel kapja a CineFest életműdíját, Magda Vásáryová pedig a tavaly alapított Európai Mozi Nagykövete díjat veheti át.

A miskolci fesztivál a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza a borsodi megyeszékhelyre, nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és animációs filmeket, olyan alkotásokat, amelyek többségének itt lesz a magyarországi premierje.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban látható lesz például Bruno Dumont musicalje, a Jeannette – Jeanne D'Arc gyerekkora. Vetítik a Loving Vincent című brit-lengyel koprodukciót, Jonas Carpignano második nagyjátékfilmjét, A ciambrát, az April lánya című mexikói thrillert, a skót Isten országa című alkotást vagy a dél-koreai rendező, Kogonada Columbus című filmjét. Szintén a versenyprogramban szerepel a Safdie testvérek Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét című filmje, illetce a Natalia Leite rendezte A bosszú angyala. A szekcióban egy magyar film lesz versenyben: Vékes Csaba rendezésében A hetedik alabárdos, amely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programja segítségével készült el.

A rendezvény MusicDocs blokkjában a Beatles karrierjét éppúgy felidézik, mint Whitney Houston munkásságát és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját. A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában – a western és a horror után – idén a modern musicalek állnak, válogatást nyújtanak a világ legjobb zenés filmjeiből.

A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!