Programsorozat

2017.10.03. 11:52

Magyar Festészet Napja 2017

Idén is sokoldalú, a magyar festészetet átfogóan és részleteiben is bemutató programsorozaton vehetnek részt az érdeklődők, amelyhez országosan csaknem 40 város mintegy hatvan programjával csatlakozott. 

Budapest, 2015. oktber 18. Ltogatk a Doyenek cm killts megnyitjn a Pesti Vigadban 2015. oktber 15-n, a magyar festszet napjn. A trlat november 15-ig tekinthet meg. MTI Fot: Czimbal Gyula

Fotó: Czimbal Gyula

A Magyar Festészet Napja Magyarország legnagyobb festészeti eseménye, amelyet a szakma elismer és vár, népszerűsége töretlen, szükségessége pedig vitathatatlan. Képes megfogalmazni és a társadalom figyelmét felhívni a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, összefoglaló jellegével pedig egyben hiánypótló funkciót is ellát.

A Magyar Festészet Napja, mint művészeti mozgalom 2002-ben indult útjára, azzal a céllal, hogy összehozza a képzőművészeti szakmát és egyben felhívja a társadalom figyelmét a kortárs művészet aktualitásaira, jelentőségére. Az akkor néhány kiállítást felölelő rendezvény mára országos, sőt nemzetközi jelentőségűvé nőtte ki magát, amely októberben megmozgatja a festészeti vonal legnagyobb részét. A Magyar Festészet Napja Alapítvány szervezésben rendezik meg az országos jelentőségű és átfogó keresztmetszetet adó óriás tárlatokat, amihez ezután több száz kiállítóhely, múzeum és galéria csatlakozik, így avatva ünneppé a festészet napját.

Az idei év fő kiállítása az ÉLŐ MAGYAR FESTÉSZET – A HAL címet viseli, amelyet a Bálna Budapestben lesz látható 2017. október 15-27. között. A központi nagy tárlat magába foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit, amelyek ebben az évben egy nagy kiállítást képeznek.

A három szekció kurátorai:

  • doyenek – Verebes György Munkácsy-díjas festőművész,
  • középgeneráció: Baksai József Munkácsy-díjas festőművész,
  • fiatalok – Horváth Dániel festőművész, az MKE tanársegédje.
  • Néhány éve kialakult hagyomány alapján, minden évben a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat keretében egy másik ország, vagy külföldi régió festészeti válogatását is megtekintheti a közönség. Idén a murnaui művésztelep ( Németország) munkáival egészül ki a nagy volumenű bemutató. Tizenöt művész 30 műve lesz látható. Továbbá a kiállítás részét képezi a kortárs magyar üvegfestészetet bemutató válogatás is.

    A kiállítás megnyitóján átadják a szakmai díjakat, meg egy éleműdíjat, amelyet egy 70 év feletti doyen kap. A Magyar Művészeti Akadémia festészeti díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat pedig az a professzionális fiatal alkotó kapja, akinek munkáját a szakma már korán elismeri.

    Az idei támogató, a Földművelésügyi Minisztérium két díjat is támogat, a kiállítás tematikájához legközelebb álló két mű alkotóit jutalmazza.

    A Magyar Festészet Napja központi kiállítása a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozatának része.

    Borítókép: Látogatók a Doyenek című kiállítás megnyitóján a Pesti Vigadóban 2015. október 15-én, a magyar festészet napján.

    MTI Fotó: Czimbal Gyula

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!