Testvérnemzetek

2019.05.07. 07:39

Magyar-lengyel kiállítás nyílt a Varsói Királyi Múzeumban

Többek között Ulászló király pápától kapott díszpallosát, Báthory István buzogányát, II. Rákóczi György sodronyingét és Bem József díszkardját is kiállították.

Forrás: Wikimedia

Testvérnemzetek közös történelme címmel nyílt több budapesti gyűjteményből egyedülálló történelmi relikviákat felvonultató kiállítás hétfőn a Varsói Királyi Lazienki Múzeumban. A kiállítás augusztus 6-ig látogatható.

Ez a kiállítás ezer év tárgyiasult emlékeit gyűjti össze: a magyar történelem, kultúra, eszme- és jogtörténet számos ponton kapcsolódik a lengyelhez,

ebből a rendkívül gazdag örökségből a kiállítás készítői azokat emelték ki, amelyek a lengyelek és a magyarok számára is fontosak

- mondta el a tárlat megnyitója után az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarország három királyt adott Lengyelországnak, és a magyar trónon is ült három, Jagelló-családból származó király.

A tárlat anyagából a miniszter kiemelte azt a rendkívül ritkán látható dokumentumot, amelyben I. Ulászló 1440-ben elfogadja a magyar trónt, de elmondása szerint Nagy Lajoshoz köthető emlékek is láthatók.

A későbbi korokból

kiállították például Ulászló király pápától kapott díszpallosát, Báthory István buzogányát, II. Rákóczi György sodronyingét, Bem József díszkardját

és számos egyéb emléket is – jegyezte meg.

Kásler Miklós elmondta, hogy a megnyitót megelőzően a lengyel kormány kulturális miniszterével folytatott eszmecseréje során nemcsak a két ország jelenlegi kulturális kapcsolatait tekintették át, hanem a magyar és a lengyel történelem, kultúra- és tudománytörténet közös pontjait is.

A kiállítás megnyitóján részt vett a szejm számos képviselője, több, Varsóban szolgáló diplomata, és a magyar Országgyűlés is küldöttséggel képviseltette magát – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfői közleménye szerint a Testvérnemzetek közös történelme című tárlat innovatív módon ábrázolja a két ország közös történelmét, olyan jelentős magyar gyűjteményekből kölcsönzött tárgyak segítségével, mint az MNM, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Borítókép: a Varsói Királyi Lazienki Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában