NAPI 5 AJÁNLAT

2020.04.11. 20:00

Maradj otthon a Heollal – 5 emlékezetes Törőcsik Mari-filmet hoztunk neked

A járvány idején az otthon töltött idő is lehet hasznos és szórakoztató, ebben szeretne portálunk is segítséget nyújtani. Következő összeállításunkban ajánlunk öt filmet, amelyben Törőcsik Mari színésznő is szerepel.

Heol

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Fotó: Markovics Ferenc

A Heol most induló sorozatában minden nap ajánlunk 5-5 hangoskönyvet, regényt, mese- vagy filmklasszikust, hogy az otthon töltött idő is hasznosan és szórakoztatóan teljen.

A koronavírus megelőzésének és lelassításának érdekében Heves megyében is számos óvintézkedést vezettek be, köztük az iskolák, óvodák, és bölcsődék bezárását. A gyerekek számára az otthon eltöltött idő is lehet hasznos és szórakoztató ebben az időszakban is, melyhez nagy segítséget nyújt a Nemzeti Filmintézet. A szakemberek 90 filmet és mesét tettek most ingyenesen elérhetővé, mellyel szeretnének hozzájárulni a digitális oktatás sikeréhez és az otthon töltött idő tartalmas eltöltéséhez.

Alább kiválasztottunk 5 remek film-klasszikust, amely a Heves megyei kötődésű Törőcsik Mari nevéhez fűződik.

1. Szerelem

(fekete-fehér magyar játékfilm, 1970, rendező: Makk Károly)

Fiatal feleség várja haza a férjét. A férfi politikai elítélt, a nő élete emiatt egyre nehezebb. Lelkiismeretesen gondozza az anyósát és próbálja fenntartani a normalitás látszatát. Elhiteti az idős, ágyhoz kötött asszonnyal, hogy a fia Amerikában forgat, és hamarosan hazaérkezik. A két nő között sajátos kötelék szövődik, egymásban táplálják a reményt. A férfi váratlanul amnesztiával szabadul, és elindul haza.

2. Körhinta

(fekete-fehér magyar játékfilm, 1955, rendező: Fábri Zoltán)

Falusi Rómeó és Júlia a téeszesítés idejéből. Marit a termelőszövetkezetből kilépő apja a szintén függetlenül gazdálkodó Farkas Sándorhoz akarja adni, de ő a téeszben dolgozó, csillogó szemű fiút, Bíró Mátét szereti. A fiatalok szembeszállnak „a föld a földhöz házasodik” ősigazságával, és megpróbálják szabadon megélni a szerelmüket.

3. Déryné, hol van?

(színes magyar játékfilm, 1975, rendező, forgatókönyvíró: Maár Gyula)

Európában új színjátszás lett divatos, ami lassan Magyarországra is beszivárog. Az öregedő Déryné válságba kerül. Azt pletykálják róla, hogy már túl van a csúcson, sokak szerint régies a játéka. Ekkor jön érte a férje, akit 18 éve nem látott. Déry ez alatt olyan gazdagságot teremtett, amibe csak bele kéne ülni és élvezni, de a művészt nem vonzza a semmittevő nemesi élet. Választás elé kerül: döntenie kell a színház és a házassága között.

4. Egy őrült éjszaka

(fekete-fehér magyar játékfilm, 1969, rendező, forgatókönyvíró: Kardos Ferenc)

Az élelmiszerboltba közvetlenül zárás előtt két sima modorú férfi érkezik. Először a kiszolgálás és az áru miatt reklamálnak, később közlik a vezetővel, nem egyszerű vásárlók, hanem ellenőrök. Körbejárják a boltot, megvizsgálják a raktárat, és teljes leltározást rendelnek el. A dolgozóknak végig a helyszínen kell maradniuk, amit zúgolódva tudomásul vesznek. A vizsgálat során mindenféle gyanús ügyletre derül fény, de az ellenőrök szándékai sem teljesen tisztességesek.

5. Külvárosi legenda

(fekete-fehér magyar játékfilm, 1957, rendező: Máriássy Félix)

A körfolyosós angyalföldi bérházban sokféle ember él szoros közelségben. A vagány, jóképű Pista villamoskalauz. A gyönyörű Anna hajón dolgozó férjét várja haza. Egyik este Pista véletlenül szemtanúja lesz, amint a durva férfi részegen bántalmazza a lányt. A két fiatal óvatosan közeledni kezd egymáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában