perspektíva

2019.12.13. 08:46

Megérkezett Berlinbe az Elfolyó idő című kiállítás

A festmények, szobrok, installációk a formanyelvet és az anyaghasználatot tekintve igen változatosak, a közös téma az 1989-es év, a határnyitás és a szocializmus vége.

Passau és Stuttgart után Berlinben is bemutatják az 1989-es magyarországi határnyitás harmincadik évfordulója alkalmából Verstrichene Zeit – Elfolyó idő címmel rendezett kiállítást, amelyen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészének munkái láthatók. A tárlatot csütörtökön nyitották meg a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A kiállítás az utóbbi három évtizedet öleli fel, betekintést nyújtva a korszak magyar képzőművészetébe. A festmények, szobrok, installációk a formanyelvet és az anyaghasználatot tekintve igen változatosak, de közös nézőpontjuk összefogja és reprezentatív egésszé alakítja őket.

A közös téma az 1989-es év, a határnyitás és a szocializmus vége. Erre reflektál valamennyi alkotó, méghozzá egy későbbi perspektívából. A kiállító művészekben pedig nemcsak az a közös vonás, hogy valamennyien az MMA tagjai, hanem az is, hogy felnőttként élték át 1989-et. Részben az akkori emlékeikre reflektálnak műveikkel, részben korabeli alkotásokat dolgoztak át, harminc év távlatával, 2019-ből szemlélve – mondta a közmédiának a megnyitó előtt Nagy Márta, a Balassi Intézet külföldi magyar kulturális intézeteinek hálózatához tartozó CHB igazgatója.

A CHB kiállításának alapja a passaui Modern Művészeti Múzeumban az idén nyáron debütált anyag, amely újdonságként kiegészül Lovas Ilona videóinstallációjával.

A képző- és iparművészek munkáit is felvonultató tárlat leginkább emblematikus darabja Orosz István Továrisi konyec feliratú plakátjának német környezetre átdolgozott – Tovarisi Tschüss feliratú – változata.

A január 17-ig látogatható kiállítás közönsége Lovas Ilona és Orosz István mellett Aknay János, Barabás Márton, Baráth Ferenc, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Gaál József, Jovián György, Kovács Péter, Kulinyi István, Lajta Gábor, M. Novák András, Prutkay Péter, Stefanovits Péter, Szabó Menyhért, Szemadám György, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József és Véssey Gábor művészetével ismerkedhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában