műemlékmentés

2019.03.27. 06:50

Megkezdődött a kivitelezés a kastély- és várprogramban

Kilenc helyszínen kezdődött meg a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után 14 további helyen indulnak meg a kivitelezési munkálatok a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében –

Nádasdladány, 2018. április 4. A kívülrõl már teljesen megújult nádasdladányi Nádasdy-kastély 2018. április 4-én. Megkezdõdik a kastély belsejének és parkjának felújítása, az 1,712 milliárd forintos beruházás várhatóan 2020-ra lesz kész. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A műemlékmentő program 39 épület – 20 kastély és 19 vár – megújulását és új funkciókkal történő bővítését célozza a kastélyok esetében 37,5 milliárd, a várprogramban pedig 25,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból – írja a Világgazdaság szerdai száma a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. tájékoztatása alapján.

A munkálatok már folyamatban vannak az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a füzérradványi Károlyi-kastély, a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a mosonmagyaróvári vár területén.

Mindeközben a gyulai vár és a Szigeterőd, Gödöllőn a királyi kastély, Visegrádon a Fellegvár, az Alsóvár és a Salamon-torony, a királyi palota, valamint az esztergomi vár felújítási projektjének előkészítésén is dolgoznak már.

A korábbi felújítások nagy látogatószám-növekedést eredményeztek: a diósgyőri vár felújításának első szakasza nyomán öt év alatt 35 ezerről 160 ezerre ugrott a vendégforgalom, az egri vár ma Magyarország egyik legkedveltebb attrakciója évi 480 ezer látogatóval.

Borítókép: a nádasladányi Nádasdy-kastély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában