szeptemberig látogatható

2019.05.25. 19:10

Megkezdődött Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja

Az Art Capital idei alkotásainak középpontjában az álom áll.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

Gulyás Gáborral, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatójával közös álom volt, hogy Szentendre ismét fontos képzőművészeti központtá váljon – mondta el az idén Régi és új álmok címmel meghirdetett rendezvénysorozat pénteki szentendrei sajtónapján a város kulturális alpolgármestere.

Gyürk Dorottya hozzáfűzte: ez a törekvés száz évvel ezelőtt kezdődött, és a szentendrei képzőművészeti hagyományban gyökerezik.

A 70-es években, a „tiltott-tűrt-támogatott időszakban” szentendrei autodidakta művészek elemi erővel robbantak be a magyar képzőművészetbe, és megjelenésük, tevékenységük hatására tömegek áramlottak a városba. Mindenki részese akart lenni a szabadság érzésének, annak a különös atmoszférának, amely Szentendrét jellemezte – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: ez az az életérzés, amelyet az Art Capital vissza akar hozni.

Gyürk Dorottya elmondása szerint Gulyás Gáborral, a fesztivál főkurátorával olyan művészeti teljesítményről álmodtak, amely ismét meg tudja szólítani a magyarokat.

Gulyás Gábor az idei fesztivál kiállításairól szólva közölte, hogy azok elsősorban az álom témájához kapcsolódnak, tizenkilencedik, társult kiállításként pedig a Vajda Lajos Stúdió (VLS) tárlata csatlakozott.

A közönség ezúttal is elsősorban kortárs művészeti kiállításokkal találkozhat, köztük több nemzetközi vonatkozású tárlattal. Kiállít például Florin Stefan, Eva Schlegel vagy Dimitrij Kavarga, az úgynevezett poszthumán művészet egyik ikonikus alakja is – emelte ki.

A főkurátor hangsúlyozta, hogy az Art Capital projektjei nem készen érkeztek, hanem helyben születtek.

Gulyás Gábor a magyar kiállítások közül háromban működött közre kurátorként: a Magyar szürrealizmus című tárlatban, amely a Ferenczy Múzeumban látható, az Erről álmodtam én... elnevezésű köztéri projektben, ahol 12 egyszemélyes vetítőfülkében lehet találkozni valamelyik irodalmi hős álmával színészek tolmácsolásában, illetve Nagy Kriszta Csipke Rózsika halott című helyspecifikus tárlatában, amely a MűvészetMalomban kap helyet.

A programok részeként álom tematikájú filmeket is vetítenek a Fő téren, az idei év egyik legnagyobb vállalkozása pedig egy most alakuló független társulat, a Laboratorium Animae Műhely előadása lesz Sardar Tagirovsky vezetésével. A szombattól látható produkció különlegessége, hogy Az ember tragédiáját teljes, eredeti változatában adják elő – fűzte hozzá Gulyás Gábor.

Az Art Capital kiállításai szombat délutántól látogathatók, a fesztivál szeptember 1-jén zárul. A programokról a www.artcapital.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában