Kormányzati segítség

2017.08.16. 10:56

Megmenekül a Snétberger Központ

A kormány nem fogja hagyni, hogy a Snétberger-módszer, illetve a tehetséges roma fiatalokat mentoráló intézmény oktatási infrastruktúrája egy „bűncselekmény” miatt tönkremenjen – hangsúlyozta az Origo.hu hírportálnak adott interjújában az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán az interjúban közölte: a központ most is zökkenőmentesen működik, de a félelem és bizonytalanság nem tesz jót a pedagógiai munkának, ezért a támadással okozott szükséghelyzetet heteken belül lezárják.

Mint a hírportál emlékeztet, a Snétberger Központ korábbi igazgatója 85 millió forint értékű szellemi termékként regisztráltatta a hátrányos helyzetű roma fiatalok mentorálására használt módszert. Az elbocsátott vezető szellemi tulajdon jogosulatlan használatára és egyéb sérelmekre hivatkozva összesen 145 millió forintos fizetési meghagyást küldött az iskolának, így végrehajtás fenyegeti a Snétberger Központ hangszereit, hangtechnikai felszerelését is.

Pótolhatatlan munkát végeznek

Balog Zoltán felidézte, hogy a kormányzat alapítása óta a Snétberger Központ mellett áll.

„Ezt a helyzetet is meg fogjuk oldani, mivel nagy szükség van az intézményre. Pótolhatatlan munkát végeznek a tehetséges roma gyermekek felfedezésében az egész Kárpát-medencében”

- méltatta az iskola működését.

„Sajnos vannak, akik nyerészkedni akarnak ezen az ügyön, akár azon az áron is, hogy tönkreteszik. Ha nem vesszük át a rossz konstrukciót, néhány év múlva magántulajdonba, nem pedig Snétberger kezébe került volna az intézmény. A következő probléma, hogy nem volt levédve a módszer, amit megpróbált ellopni az elbocsátott igazgató. Ez bűncselekmény, így a büntetőfeljelentéseket megtesszük.”

Lesz megoldás

Balog Zoltán elmondása szerint a tehetségközpont munkájához 2016 végén a miniszterelnök javaslatára 300 millió forint plusz forrást biztosítottak. A tervek között szerepel továbbá egy stúdió építése; ezt jótékonysági alapon egy dán cég vállalta, a magyar állam pedig garantálja a hosszú távú fenntartást.

Snétberger Ferenc az MTI-nek elmondta: mérhetetlenül igazságtalannak érzi a történteket, ugyanakkor rengetegen segítettek nekik, magánszemélyek, cégek és az állam egyaránt. „Minden kollégám mellettem áll ebben a kérdésben. A minisztérium teljes egészében a program mögött áll, Balog Zoltán miniszter úr támogatásáról biztosított, de folyamatosan egyeztetünk a támogatóinkkal, ügyvédeinkkel is. Együtt meg fogjuk oldani ezt az ügyet” – fogalmazott.

(Borítókép: EMMI / Bartos Gyula)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!