Járvány

2020.11.21. 14:15

Módosításokkal, de megrendezik a szabadkai Desiré fesztivált

Módosított programmal, többszöri átszervezés után, a koronavírus-járvány miatt bevezetett új intézkedések betartása mellett november 22. és 30. között rendezik meg a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán.

A szerb kormány döntése értelmében a színházaknak legkésőbb 21 óráig be kell zárniuk, így az előadásokat korábbi időpontra kellett helyezni, emellett kulturális rendezvények esetében zárt térben legfeljebb százan tartózkodhatnak, mégpedig úgy, hogy két ember között legalább egy ülőhelyet ki kell hagyni, és a nézőknek az előadások teljes ideje alatt maszkot kell viselniük.

A szervezők a közösségi médiában folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket az aktuális változásokról, és a legfrissebb programról, így tudni lehet, hogy a tizenkettedik Desiré fesztivált mégsem a francia Atelier 3+1 társulata nyitja Omma című előadásával. Ez Nagy József koreográfus legújabb rendezése, amelynek az első külföldi előadását láthatta volna a közönség Szabadkán, helyette Urbán András egy korábbi rendezése, A nézés költészete indítja a rendezvényt.

Elmarad továbbá a montenegrói Barski Ljetopis és a Podgoricai Városi Színház koprodukciójában, Urbán András rendezésében készült Don Quijote, valamint Kokan Mladenovic Woland-alkalmazás című interaktív előadása. Új elemként lesz látható viszont a Belgrádi Drámai Színház Jugojugoszlávia című produkciója.

A fesztiválon két magyar előadás lesz látható a tervek szerint.

Az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójában Pintér Béla legismertebb darabja, a Parasztopera Keresztes Attila rendezésében kerül színpadra, és a fesztivált Hajdu Szabolcs trilógiája – az Ernelláék Farkaséknál, a Kálmán-nap, valamint az Egy százalék indián – zárja a Látókép Ensemble előadásában.

A koronavírus-járványra tekintettel ebben az évben az előadások után nem szerveznek napzáró bulikat.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház névadójának a becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!