Magyar fejlesztés

2019.04.10. 14:07

Münchenben is bemutatták a Bogányi-féle hangversenyzongorát

Bemutatták kedd este a müncheni Deutsches Museumban Bogányi Gergely zongoraművész magyar mérnökök közreműködésével kifejlesztett hangversenyzongoráját. Az egyik leglátogatottabb németországi múzeumba kerülő hangszer a Kossuth-díjas művész koncertjével érkezett meg új otthonába.

München, 2019. április 9. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoramûvész, a hangszer tervezõje zongorázik a 10. Bogányi-zongora tiszteletére rendezett gálakoncert és átadóünnepség elõtt a müncheni Deutsches Museumban 2019. április 9-én. A magyar kormány 2015-ben döntött 10 Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezésérõl magyar és külföldi közintézményekben abból a célból, hogy a hangszert megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet. MTI/EPA/Philipp Guelland

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Philipp Guelland

A magyar állam tulajdonában álló zongora kölcsönszerződés révén kerül a természettudományok és a technika meghatározó fejlesztéseit bemutató múzeumba, ahová évente másfél millióan látogatnak el.

A különleges hangszer a zenén keresztül „tovább erősíti a hidat Bajorország és Magyarország között” – húzta alá Karl Freller, a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) alelnöke a hangversennyel egybekötött átadó ünnepség után a magyar közmédiának adott nyilatkozatában. Semmi sem szolgálja jobban a barátságot, mint „a közösen átélt szép élmények” – tette hozzá a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

A hangszer márkajelzése
Fotó: Philipp Guelland / MTI / EPA

A tizedik állami tulajdonban lévő Bogányi-zongora kiállítása és megszólaltatása a Deutsches Museumban „kulturális misszió” – emelte ki Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, rámutatva, hogy az ünnepségen a bajor politikai és kulturális élet kiemelkedő személyiségei jelentek meg. Mint mondta, eljött „mindenki, aki számít” a bajor-magyar kulturális kapcsolatok ápolásában.

A Deutsches Museum „különleges helyszín, sokkal több, mint múzeum, hiszen itt van minden, ami a múlt és a jövő, ami a gyökerekből ered, és ami az innováció, a fejlesztések eredménye” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az intézmény egyben kulturális központ is, ahol a többi között koncerteket is tartanak.

Wolfgang Heckl, a Deutsches Museum főigazgatója elmondta, hogy a zongora nemcsak kiállítási tárgy lesz, hanem a gyakori kulturális rendezvényeken rendszeresen játszanak is majd rajta.

Hozzátette, hogy a Bogányi Gergely vezetésével végzett évtizedes fejlesztő munka eredményeként megszületett hangszer a zongorakészítés történetének egy jeles darabja, az úgynevezett Helmholtz-zongora mellett kapott helyet. Herman von Helmholtz a természettudományok kiemelkedő 19. századi alakja, aki az akusztika terén is végzett kutatásokat. Az általa kikísérletezett zongoratípus újításait a koncertzongora-gyártás egyik legrangosabb vállalkozása, a Steinway vette át.

A múzeum egyik munkatársa tisztítja a Bogányi-zongorát a gálakoncert és átadóünnepség előtt
Fotó: Philipp Guelland / MTI / EPA

Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul kiemelte, hogy a Deutsches Museumba kerülő Bogányi-zongora tovább mélyíti a magyar-bajor barátságot. „Az a cél, hogy ezt a hangszert megismerhesse és kipróbálhassa mindenki, főleg a fiatalok, és így hazavihessenek magukkal egy darabot a magyar kultúrából” – mondta a diplomata.

Hogy megismerhessék

A kormány 2015-ben döntött tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezésükről magyarországi és külföldi közintézményekben, hogy a hangszert a magyar és a nemzetközi zenei világ egyaránt megismerhesse. Az állami tulajdonban lévő Bogányi-zongorák hét magyarországi és három külföldi helyszínre kerültek, a müncheni Deutsches Museum mellett a Helsinkiben lévő Sibelius Akadémiában és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban is elhelyeztek egyet-egyet.

Borítókép: Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a hangszer tervezője zongorázik a 10. Bogányi-zongora tiszteletére rendezett gálakoncert és átadóünnepség előtt a müncheni Deutsches Museumban 2019. április 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában