ünnep

2019.06.23. 07:00

Nagy dobásra készül Pétervására

Pétervására harminc évvel ezelőtt kapta meg a városi rangot. Az akkori nagyközség mára körzetközponti szerepet betöltő, igazi, szerethető kisvárossá vált. Mindezt június 28–29-én ünneplik meg a helyiek fergeteges programkavalkáddal.

Barta Katalin

A városban nagy esemény volt a traktoros ballagás Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Idén ünnepli várossá avatásának 30. évfordulóját a település. A jubileumot az önkormányzat egy egész évet átfogó rendezvénysorozattal ünnepli, melyet márciusban indított útjára. Az események sora egy, a Pétervásárát régi fotókon felelevenítő kiállítással kezdődött, melyet a nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítottak. Az azóta eltelt néhány hónapban a szervezők olyan programokkal kedveskednek a városlakók számára, melyekben mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. A műsorokkal gondolnak a gyermekekre, családokra és az idősebb korosztály tagjaira is, hiszen volt azóta gyermekrajzverseny, sakkverseny, túra a város körül, gyermeknap, a hétvégén pedig egy kispályás labdarúgótornát is szerveznek. Mindezek mellett idén a nagy nemzeti ünnepek is a Pétervására 30 logó alatt szerveződnek, s a városban tartott egyéb események is e zászló alatt vonulnak fel.

Ilyen volt a május elején megtartott ballagás, ahol a mezőgazdasági szakiskola tanulói harminc feldíszített traktort és mezőgazdasági gépet felvonultatva búcsúztatták a végzősöket, és tisztelegtek a városi évforduló előtt. A múlt héten Pétervásárán is átvonult a Tour de Hongrie, ahol lehetőséget kaptak a települések, hogy megmutassák magukat. Az észak-hevesi kisváros ezt kihasználva a Főterén egy 30-as számot jelenített meg élőkép formájában, melyhez csatlakoztak a helyi intézmények és a lakosság.

Június utolsó hétvégéjén pedig az év legnagyobb dobása következik. Június 28–29-én rendezik meg a IV. Térünnep elnevezésű városnapot, mely először lesz kétnapos. Több hazai és nemzetközileg is ismert fellépő lesz a színpadon. Egész napos programok, show-műsorok, kirakodóvásár, nemzetközi bothúzó verseny, ingyenes városnéző kisvonat, autós bemutató, gyermekműsorok és operett mellett számos rendezvény lesz, melyek színessé és emlékezetessé teszik ezt a két napot – tudtuk meg Eged István polgármestertől. A város első embere szerint van mit ünnepelni.

A városban nagy esemény volt a traktoros ballagás Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Az elmúlt évtizedekben valódi központi szerepet betöltő, egészségügyi, oktatási és kiszolgáló intézményekkel teli várossá fejlődtünk. Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos, szép alkalom, és a lakosság megérdemli, hogy méltó módon ünnepeljük meg a kerek évfordulót. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett az előkészületekben, és akik segítenek a lebonyolításban. A két nap során várjuk nemcsak a városlakókat, hanem a környékbeli érdeklődőket is, akik velünk együtt szeretnének ünnepelni, szórakozni – tette hozzá.

Az események június 28-án, pénteken, délután három órakor kezdődnek a Kincsek a szekrényből néprajzi kiállítás megnyitójával. Négy órától a város büszkeségei, a helyi óvodások és az általános iskola diákjai következnek néptáncbemutatóval. A mezőgazdasági szakképző iskola Az arany tuskó című cigány népmesével és énekes produkcióval szórakoztatja a közönséget. Fél hattól a siroki diákszínjátszók Bendegúz csoportja a Bajusz című vásári komédiával áll színpadra.

Koncertekkel fokozzák a hangulatot

Az önkormányzat úgy szervezte az esti elfoglaltságokat, hogy azok minden korosztály igényeit kielégítsék. Szombat este hat órától Korda György és Balázs Klári adnak koncertet a nagyszínpadon, este héttől látványos ABBA-show következik. Este kilenctől a Hooligans együttes nagykoncertje várja a közönséget.

Másnap fél tíztől nemzetközi bothúzó versennyel kezdődik a nap, fél egykor pedig Eged István mond ünnepi köszöntőt, s ad át kitüntetéseket. Délután operettbetétek és magyar nóták színesítik a kínálatot, majd az ostorosi hagyományőrzőké a színpad. Fél négykor Rokker Zsolti lép fel, négytől pedig a Zenebona Társulat interaktív gyermekműsorát tekinthetik meg. Este héttől a Children of Distance, majd kilenctől a La Bouche együttes koncertezik. A napot diszkó és utcabál zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában