Biztos, ami biztos

2017.08.03. 16:18

Nagyon vigyáznak majd a fesztiválozókra a Szigeten

A fesztiválon több mint tíz mentőegység teljesít szolgálatot jövő héten.

Több mint tíz mentőegységgel és több mint 40 fővel lesz jelen a 25. Sziget fesztiválon az Országos Mentőszolgálat – mondta el Csató Gábor főigazgató csütörtökön a helyszínen.

Helyben telepített mentésirányítás és az eseteket sürgősség szerint rangsoroló ambulancia is szavatolja a fesztiválozók biztonságát. Újdonság, hogy a karszalagon található QR-kódot a mentősök is betudják olvasni szükség esetén, így hozzáférhetnek a fesztiválozó alapadataihoz.

A mentőszolgálat a felkészülés érdekében közös gyakorlatot szervezett a Honvédkórházzal, amelyen a betegellátást és betegátadást szimulálták – mutatott rá Csató Gábor.

A fesztivál napi 24 órás egészségügyi biztosításában a Helperek Egyesület is részt vesz. A szervezet elnöke, Szeles Géza hangsúlyozta: 600 fővel, köztük orvosokkal, ápolókkal, pszichológusokkal és drogprevenciós szakemberekkel lesznek jelen a Szigeten. Kilenc szektorban 3-4 fős mozgójárőrökkel teljesítenek szolgálatot és a helyben ellátható esetek számára öt orvosi rendelőt, valamint egy 12 ágyas fektetőt állítanak fel. A rendelőkben műszakonként hat orvos és nyolc-kilenc nővér fog dolgozni.

Minden nap csaknem 90 ezren vannak egyszerre a Szigeten, de arányaiban átlagosan sokkal kevesebb baleset történik, mint egy hasonló méretű magyar városban – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint idén a tavalyinál kicsit kevesebb, mintegy 500 ezer vendéget várnak a fesztiválra. Kitért arra is: a teljes program költségvetés közel felét a headliner fellépőknek fizetik ki, miközben a Sziget mintegy 1000 programmal várja a fesztiválozókat.

Benis Dániel technikai vezető hangsúlyozta: a legtöbbet a fesztiválozók tehetnek a saját biztonságukért, például a helyes ruhaválasztással, felelős viselkedéssel, megfelelő mennyiségű pihenéssel vagy a folyamatos folyadékfogyasztással hőség idején. A fesztiválozókat jól kiépített, bármilyen veszélyhelyzetre felkészült rendszer védi, ennek fontos eleme a biztonsági kockázatok elhárítását összehangoló operatív törzs – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!