sorsszerű vég?

2018.09.11. 16:24

Nem csak születésnapján emlékezik a család Latinovits Zoltánra

Testvére, Frenreisz Károly szerint bátyja labilis idegrendszere miatt tudott kijönni a zsenije.

Forrás: Fortepan

Fotó: Hunyady József

Szeptember 9-én ünnepelte volna 87. születésnapját Latinovits Zoltán. A színészkirályként ismert és tisztelt művész nevéhez számtalan film- és színháztörténeti alakítás fűződik, ám korai tragikus halála miatt a nézők már nem ismerhették meg az időskori zsenijét. Testvére, a legendás Frenreisz Károly a borsonline.hu-n emlékezett meg Latinovitsról.

„Nagyon hamar elment, ami a legnagyobb fájdalmunk, hiszen nem csak egy zseni volt, de a testvérem is. Nem csak ilyenkor emlékezünk rá, rengeteg alkalommal vetődik fel egy emlék róla a kollégák és barátok között, ebből is látszik, hogy végérvényesen letette a névjegyét a magyar színjátszásban, nem hiába hívják színészkirálynak”

– emlékezett a zenész.

„Tizenöt évvel vagyok fiatalabb nála, szinte felnőtt volt már, mire én megszülettem. Dr. Frenreisz István – a szintén elhunyt Bujtor István testvéremnek is édesapja – nevelte Zoltánt. Szeretetben éltünk együtt, persze testvéri csipkelődések, verekedések voltak, mint minden fiútestvér között. Amikor elindult Zoltán karrierje, akkor eléggé elszakadtunk egymástól, hiszen amikor tizenegy éves voltam, ő már Debrecenbe szerződött, de nyaranta rengeteget vi­torláztunk együtt Balatonszemesen. Rengeteget dolgozott, az idejét a munkája vitte el, de mindig dolgoztunk azon, hogy minél több közös programot tartsunk. Sajnos elég labilis idegrendszere volt, de lehet pont emiatt tudott kijönni a zsenije.”

A színész 1976-ban, tragikus körülmények között hunyt el a balatonszemesi vasúti átjáróban. Frenreisz ebben az időben nem tartózkodott Magyarországon.

„Éppen egy lengyelországi turnén kaptam a hírt, hogy öngyilkos lett. Megszakítottam a Skorpió zenekarral a turnénkat és hazarohantunk. Édesapám, aki egy nagyon reális, orvos ember volt, azt mondta, amikor mentünk Balatonszemesre a temetésre:

„Egy ilyen élethez, egy ilyen halál tartozik”. Ez sajnos benne volt: a túlpörgetett idegállapota, az állandó menés, tenni akarás, alkotásvágy és kialvatlanság bizonyosan megviselték.”

Munkamániás volt

Latinovits eredetileg építészmérnökként diplomázott, 1956-ban került Debrecenbe segédszínésznek. Pályája 20 éve alatt játszott még Miskolcon, majd több fővárosi színházban is. A színházi adattár szerint 75 színpadi szerepe és 3 rendezése mellett 75 filmet is forgatott, többek között a Kárpáthy Zoltán és a Szindbád főszerepét.

Könyörgött Ruttkai Éva szerelméért

A színész szívét 1960-ban hódította meg a kor legnagyobb dívája, Ruttkai Éva. A két színész sokszor viharos szerelme Miskolcon kezdődött, ahol együtt játszottak. A színész egy előadás után Miskolctól egészen Hatvanig könyörgött a színésznőnek, akivel a következő másfél évtizedben társak voltak.

Borítókép: Latinovits Zoltán

Forrás: Fortepan/Hunyady József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában