Kultúrházak éjjel-nappal

2019.02.07. 22:20

Nem is gondolná, milyen pörgős a művelődési házak élete

Február 15. és 17. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton országszerte több száz intézmény rukkol elő a legjobb programokkal: lesz remixkészítés, kocsonyakiállítás, előadás, koncert, táncház és szelfiverseny is.

Forrás: Shutterstock

Országszerte több száz kulturális központban, és művelődési házban várják változatos és értékes programokkal az érdeklődőket február 15. és 17. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. A sorozatot a Magyar Népművelők Egyesülete alapította tizenhárom évvel ezelőtt. Különlegesség, hogy idén először két szomszédos ország fővárosa, Bécs és Bukarest, valamint határon túli táncházak sora csatlakozott az eseményhez.

Az esemény szervezői közleményükben tudatják, hogy az idei év jelmondata: „Mindennap értéket adunk”, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt.

Novák Péter zenész, színész, rendező, az esemény védnöke
Fotó: Révész Zsolt/Kultúrházak éjjel-nappal

A közlemény szerint a programsorozat az ország számos művelődési házának részvételével, több száz helyszínen zajlik majd, akik az esemény hivatalos weboldalán (www.kulturhazak.hu) folyamatosan regisztrálják programjaikat. Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján köszönetét fejezte ki a közművelődésben dolgozóknak, akik áldozatos és kitartó munkájukkal nemcsak az esemény három napja alatt, hanem egész évben segítik a közművelődés ügyét.

A szlogennek megfelelően

a szervezők arra ösztönzik a résztvevő intézményeket, hogy minél színesebb kínálattal készüljenek,

ezzel is ráirányítva a figyelmet a helyben lévő kulturális értékekre, a művelődési intézmények helyi társadalomban betöltött közösségépítő munkájára, és az ott dolgozók tevékenységének sokszínűségére – mondta el Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Bordás István és Krucsainé Herter Anikó
Fotó: Révész Zsolt/Kultúrházak éjjel-nappal

Ahogyan tavaly, idén is három kiemelt helyszíne van a rendezvénynek: Gödöllő, Kecskemét és Erdőkertes.

A hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánc találkozók, farsangi programok mellett igazi különlegességeket is kínálnak a kultúrházak: Pál Feri mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél az Angyalföldi Művelődési Házban, Szabó Gyuri bácsi bükki füvészmester ismeretterjesztő előadása Kisvárdán lesz hallható, Csányi Vilmos Íme, az ember előadását pedig Kispesten láthatják az érdeklődők.

Várhatóan az egyik legizgalmasabb esemény A vérfarkasok éjszakája játék lesz Abonyban, amely a szabadulószoba és a szerepjáték világát ötvözi,

a leglátványosabb gasztronómia élményt pedig az esztergomi Farsang-farka kocsonyaszépségverseny nyújthatja. Angyalföldön a legendás színésznőről, Sulyok Máriáról, 100 éves évfordulója alkalmából pedig József Attiláról emlékeznek meg a Budapesti Művelődési Központban. A fiatalabbak egy e-biztonságról szóló előadáson vehetnek részt Bicskén,

a zeneszerető gyerekeket pedig a zeneszerkesztés és remixkészítés rejtelmeibe vezetik be Egerben.

Az idei rendezvénysorozaton több híresség is fellép, így Bródy Jánost, Malek Andreát, Fehér Adriennt, Oláh Ibolyát, Vastag Tamást is láthatjuk a színpadon.

Fotó: Révész Zsolt/Kultúrházak éjjel-nappal

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Kultúrházak éjjel- nappal akció keretén belül hét határon túli település táncházában ropják majd a magyar néptáncot. Bécsben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván a magyar népzene jeles képviselői, mint pl. a Varjas zenekar, a Horsa Banda és a Garabonciás Táncegyüttes, valamint a Kokas Banda húzza majd a talpalávalót.

A szervezők idén közel félmillió forinttal díjazzák azokat az alkotókat, akik kreatív ötleteikkel elnyerik a zsűri tetszését az idei Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatra meghirdetett pályázatokon.

A spot-, plakát- és fotó pályázati felhívásra várják az egyéni alkotók, illetve a közművelődési intézményekben dolgozó, azokhoz kötődő alkotókörök, alkotóműhelyek pályázatait egészen február 14-éig.

A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők. A #vanképedhozzánk? fotópályázat pedig az intézmények mellett a nagyközönségnek is szól, és a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal pályázhatnak az érdeklődők. A spotpályázatra pedig olyan maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő reklámokat várnak, melyek üzenete szorosan kapcsolódik az idei év szlogenjéhez. A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

Kifejezetten a nagyközönségnek szóló játékot is meghirdettek a szervezők a rendezvény facebook-oldalán (www.facebook.com/kulturhazak/):

a szelfi-versenyben a látogatóknak kedvenc művelődési házuk előtt készült szelfijüket kell feltölteniük az oldalra, és arra minél több kedvelést begyűjteni.

A legtöbb lájkot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű Feldobox kulturális utalványt nyer.

 

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában