Kódfejtés

2017.08.16. 15:00

A népi motívumoké lesz a főszerep a Skanzenben az ünnepi hétvégén

Nemcsak a népi díszítőelemeket, hanem a jelentésüket is megismerhetik majd a látogatók az augusztus 20-i hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Szentendre, 2017. május 1. Látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2017. május 1-jén. Az alapításának 50. évfordulóját ünneplõ Skanzenben egész nap ingyenes programokkal várták az érdeklõdõket. MTI Fotó: Mohai Balázs

A programok segítségével a látogatók felfedezhetik a motívumok továbbélését a díszítőművészetben, a használati tárgyakon vagy a divatban is – mondta el az MTI-nek Faár Tamara, a Skanzen közönségszolgálati osztályvezetője. A különleges foglalkozásokon, bemutatókon nemcsak a motívumok ismerhetők meg, de a hozzájuk kapcsolódó jelentések, utalások is, hiszen ezeknek nemcsak esztétikai funkciójuk volt, de információt is közvetítettek viselőjükről. Eltérő jelentésük volt az egyes hajviseleteknek, az öltözékben szereplő ruhadaraboknak vagy éppen a színeknek – magyarázta a múzeum munkatársa.

A paraszti kultúra – és a városi viseletek – eltűnésével nehezebbé vált a dekódolás, az egyes motívumoknak, jeleknek elveszett az üzenetértéke, nem segítik az eligazodást a közösség tagjai számára. Ezen a hétvégén a látogatók nemcsak megismerkedhetnek a múlt „kódrendszerével”, de ki is próbálhatják, elkészíthetik a maguk „rövid, nem szöveges üzenetét” a külvilág számára.

A gyerekeket és felnőtteket a számtalan foglalkozás mellett divatbemutató, tánctanítás és koncertek is várják a „Cifra hétvége” vasárnapján. Augusztus 20-án a belépés ingyenes.

(Borítóképünkön látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy korábbi programján. Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában