Valaha madarak voltunk

2017.11.20. 14:09

Oratórium született a cigányság egyik eredettöténetéből

A koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben. A zeneművet december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében mutatják be.

A baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón Horváth Krisztián, a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti vezetője közölte: az esten neves, elismert előadóművészek fognak együtt zenélni diákokkal. A Kodály Központ vetítővásznán a vizuális képzőművészet is megjelenik az előadás alatt.

Mint Virág Bertalan, a nonprofit társaság ügyvezető igazgatója kiemelte, a Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Felük nem cigány/roma származású, mégis beás, illetve lovári nyelven énekel, vagy cigány/roma táncokat ad elő – tette hozzá. Fellép az EtnoRom együttes, a Kanizsa Csillagai tagjai, Szimfonikus Roma Zenekar (SziRom), a Voisingers, a Pécsi Tudományegyetem tánckara, a Gandhi Hagyományőrző Együttes; szólistaként pedig Ábrahám Judit és Pirók Zsófia. Virág Bertalan szerint a koncert célja, hogy a kultúrák találkozásával hidalja át az emberek közötti szakadékot.

A cigány kultúra egyetemes kultúra, ami mindenkinek nagyon komoly értéket képvisel, ugyanakkor zeneileg, művészetileg „kiaknázatlan terület” – vélekedett, majd hangsúlyozta: szeretnénk megmutatni, hogy milyen mélységek, tudás és pozitív értékek tartozhatnak a cigánysághoz.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere, az est védnöke arról beszélt, hogy a produkció a SziRom ugyancsak a Kodály Központban megtartott februári bemutatkozó-koncertjének „még inkább” nagyszabású folytatása. A városvezető reményének adott hangot, hogy az oratóriumot más városokban is bemutatják majd.

Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint a szervezők az oratóriummal mintát is kívánnak állítani a Gandhi-iskola diákjai elé, megmutatva, hogy a hagyományok ismerete, megőrzése a fiatalok önérvényesítésének útja is lehet. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!