Magyar büszkeség

2018.11.15. 21:08

Orbán Viktor is ellátogatott Kurtág György operájának milánói ősbemutatójára

Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt az M5 kulturális csatornának.

Milánó, 2018. november 15. 2018. november 11-i kép Hilary Summers angol kontraaltról, Leonardo Cortellazzi olasz tenorról és Frode Olsen norvég basszusról (b-j) Kurtág György operájának, a Fin de Partie-nak a próbáján a milánói Scalában. Kurtág György elsõ operájának az õsbemutatóját november 15-én este tartják a milánói Scalában. Kurtág egyfelvonásos operájában Samuel Beckett azonos címû drámáját, A játszma végé-t zenésítette meg. A 92 éves zeneszerzõ a közel kétórás operát a színdarab francia nyelvû szövegére komponálta. MTI/AP/Ruth Walz

Forrás: MTI / AP

Fotó: Ruth Walz

A kormányfő gratulált Kurtág Györgynek. Mint mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét. Orbán Viktor kiemelte:

Míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul (j) a milánói Scala operaházban 2018. november 15-én
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában, Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozva hozzátette:

Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez.

„Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó” – jelentette ki Orbán Viktor.

Jelenet Kurtág György operájából annak próbáján. Fotó: Ruth Walz / MTI / AP

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állítja színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütál a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényli.

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.

Borítókép: Hilary Summers angol kontraalt, Leonardo Cortellazzi olasz tenor és Frode Olsen norvég basszus (b-j) Kurtág György operájának, a Fin de Partie-nak a próbáján a milánói Scalában

Fotó: MTI / AP / Ruth Walz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában