főszerepben a karmester

2017.09.22. 16:16

Óriási klasszikus zenei fesztivál lesz októberben Pécsen

A nívós koncertek mellett flashmobok, kiállítások, gyerekprogramok várják a muzikális érdeklődőket a Zeneszüreten.

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon: a bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Pécs egyetlen klasszikus zenei fesztiválján a rendező Filharmónia Magyarország kimozdítja a koncerttermek falai közül a zenét. Az idei év középpontjában a karmester sokoldalú szerepe áll, ami a Kodály év keretében megrendezett hangversenyen vagy a méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapja alkalmából rendezett programokon is szerephez jut.

A Zeneszüret fesztivál alatt a pécsiek találkozhatnak a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny résztvevőivel is,

hiszen a fesztivállal egyidőben zajlik – a budapesti megnyitó és első forduló után – a verseny második fordulója október 9-10. között Pécsett, szintén a Filharmónia Magyarország szervezésében.

A fesztiválon fellép többek között a Budapesti Fesztiválzenekar, felcsendül Háry János története a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének előadásában, Szulák Andrea nagyzenekari kísérettel ad elő világslágereket. A gyerekeket diafilmdélután várja, az Apolló mozi pedig a dirigensi hivatással összefüggő filmeket vetít majd. És ez csak néhány példa, érdemes végigböngészni az egész programot.

A fesztivállal a Filharmónia őszi évada is elindul a városban: a Budapesti Fesztiválzenekar háromszor is Pécsen vendégeskedik, egyszer a Zeneszüret fesztiválon, majd novemberben Dmitrij Kitajenko és Lilya Zilberstein énekesekkel lépnek fel. Richard Strauss Alpesi szimfóniáját pedig február 15-én játsszák.

Az Angster bérlet október 24-i következő hangversenyén Virágh András Gábor, a budapesti Szt. István Bazilika orgonaművésze lép a közönsége elé. Karácsonykor Kovács Szilárd, a Pécsi Bazilika orgonaművésze lép fel Fülep Mátéval.

Különleges zenei élmény részese lehet az egész család a Filharmónia Magyarország Desszert koncertjein, ahol Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy, a PTE professzora, a Szélkiáltó Együttes alapítója fantasztikus stílusérzékkel moderálja a játékos elemek segítségével a gyerekek nyelvére fordított komolyzenei produkciókat, a koncert zárásaként minden gyermeket édes finomság vár. Az évad első koncertjére október 8-án hívják a kicsiket és nagyokat Csináljunk operát karmesterrel! címmel.

A Zeneszüret Fesztiválra és bérletes eseményekre jegyek válhatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., Tel.: 72/ 500-300) és a www.jegymester.hu oldalon. A Zeneszüret Fesztivál több programja is térítésmentesen látogatható. További információk a www.zeneszuret.hu oldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!