Munkácsy-trilógia

2017.07.13. 10:46

Pákh Imre nem adja el a Golgotát

Folyamatosan látható lesz a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának Golgota című darabja, a Kúria döntésének tudatában levetettem a leplet, és egyelőre nincs is szándékomban visszatenni, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott nekünk a bíróság – mondta Pákh Imre a Magyar Időknek.

Debrecen, 2012. november 21. Pákh Imre műgyűjtő, a Golgota című Munkácsy-kép tulajdonosa a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termének megnyitóján 2012. november 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A lap csütörtöki számában az Egyesült Államokban élő műgyűjtő üzletember leszögezte: nincs szándékában eladni a Munkácsy-trilógia egyetlen magántulajdonban lévő darabját, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni vevőként. „A Golgota különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent, és kiállítják például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal ajánlatot tesznek, amint meglátják a saját szemükkel” – jegyezte meg.

Elmondta, a kép állami tulajdonba vételén korábban munkálkodó Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával jelenleg nincs kapcsolata, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam más szervével nem tárgyal a kép sorsáról.

A Kúria kedden jelentette be, hogy hatályon kívül helyezi a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét, és új eljárás indítására kötelezi az elsőfokú bíróságot. Pákh Imre a döntésről megjegyezte, jogászai vizsgálják a határozatot és annak várható következményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!