Könyvbe zárt nemzedék

2019.06.01. 18:48

Pálfy Margit jelentése a szívdobogásról nem kárpótlás, hanem igazságtétel

Az Antológia Kiadó gondozásában megjelent kötet a színésznő életművének állít emléket.

A Magyar Írószövetség dísztermében mutatták be a minap a Jelentés a szívdobogásról – A versmondás Piafja: Pálfy Margit című könyvet. Az Antológia Kiadó gondozásában megjelent kötet a színésznő életművének állít emléket – írja a Magyar Hírlap.

Pálfy Margit csaknem ezer előadását, művészetének jelentőségét, valamint Szécsi Margithoz fűződő szoros viszonyát kritikák, korabeli fényképek és naplóbejegyzések segítségével ismerhetjük meg, valamint felidézhetjük a művésznő negyvenéves pályafutásának főbb állomásait. A könyvhöz egy DVD is tartozik, amelyen archív felvételek mutatják meg, milyen élményben lehetett része annak, aki ellátogatott Pálfy Margit verses estjeire.

A bemutatón felszólalt mások mellett Lezsák Sándor író, költő, az Országgyűlés alelnöke is, aki elmondta: Pálfy Margit Jelentés a szívdobogásról című előadói estje a hetvenes és nyolcvanas évek szívdobogását őrzi, benne pedig egy nomád nemzedék felfedező szívdobogását a történelmi hazába.

Úgy fogalmazott: egy olyan korban, amikor még a metaforákban is zsarnok élt, a kor meghatározó színészei a történelmi hazába vezérlő csillagokként működtek. Bármiről beszéltek, képesek voltak olyan erőforrást teremteni a költők által, saját egyéniségükön keresztül, amely a tilalmas gondolatokat is közvetíteni tudta.

Lezsák Sándor hangsúlyozta, Pálfy Margit jelentése a szívdobogásról nem kárpótlás, hanem igazságtétel. Mint mondta, igazságot kell szolgáltatni azoknak, akik a hetvenes években égették magukat a szavak oltárán, hogy tekintetükkel, hangsúlyokkal vagy épp a költők megszólaltatásával kimondják a kimondhatatlant.

Borítókép: boon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában