Buli

2017.08.08. 18:09

Repülő Pinkkel, dübörgő partikkal indul a 25. Sziget

A jubileumi fesztiválra csaknem félmillió embert várnak. Egy hét alatt a koncertek mellett cirkusz, színház, mozi is lesz. A Szigeten a látvány is magáért beszél majd: 45 km fényfüzér, 600 lampion, és több mint 100 műalkotás színesíti a fesztivált.

Bár hivatalosan csak augusztus 9-én, szerdán nyílik a 25. Sziget, a helyszín pár napja fesztivállázban lüktet. Vasárnaptól ugyanis – úgynevezett beköltözőjeggyel – már látogatható a még épülő fesztivál. Főleg külföldiek élnek a remek lehetőséggel, hogy még a nagy tömeg érkezése előtt, kényelmesen, árnyékos sátorhelyet foglaljanak maguknak. Több kemping közül választhatnak, a VIP-kempingben internetszoba és medence is várja a megfáradt látogatókat; kedden, a sajtóbejárás idején már csaknem tízezren lazultak a helyszínen.

Láthatólag igen otthonosan érezték magukat, sörözgetve napozgattak vagy napozgatva sörözgettek, és szinte minden elhaladó fotósnak integettek. Kivéve azt a fáradt fiúcskát, aki egy óriási ásványvízpiramison szundikált nyugodtan.

A Szigetet három hét alatt építették fel, 1000 kamion furikázta az anyagokat, a munkálatok során 30 építőipari cég működött közre. Volt dolguk, az biztos: 50 nagyobb és 200 kisebb sátrat állítottak fel, a Telekom Electronis Beats Aréna sátra például Angliából érkezett először a Balaton Soundra, majd a Szigetre.

Az 1993-ban indult fesztivál első évben összesen 43 ezer nézőt csalogatott be, a 25. Szigetre idén már napi százezer embert várnak, egy hét alatt pedig csaknem félmillióan is megfordulhatnak a fesztiválon.

Öregek, fiatalok együtt csápolnak majd a koncerteken, ámulnak az idén új helyszínre költöző Cirque de Sziget légkondicionált sátrában, ropják a Colosseumban és az Afro-Latin-ReggaeVillage-ben, moziznak a Cinema Hungary / TEDxBudapest helyszínén vagy lazulnak a Sziget Beachen – hogy csak néhány programot említsünk. Tavaly a legfiatalabb szitizen egy nyolc hónapos német csecsemő volt, aki szüleivel érkezett a fesztiválra – a legidősebb pedig egy 86 éves magyar bácsika, aki csak úgy körbenézett.

Az idei Sziget nyitónapján Pink veszi birtokba a 2x25 elefántnyi súlyú Nagyszínpadot – egészen pontosan a légteret – ugyanis röpködni fog a csápolók fölött. Persze a fesztiválhét alatt fellép még többek között PJ Harvey, Tom Odell, Wiz Khalifa és a Kasabian is; a programot Dimitri Vegas & Like Mike End Show-ja zárja.

Az A38 sátrában az Oh Wonder, Tycho, Fritz Kalkbrenner és az Interpol zenél, a Petőfi Rádió – Telekom Volt színpadán ott lesz a Bëlga, a 30Y, az Esti Kornél, a Kiscsillag és a Wellhello is. A 25. Sziget fesztiválon debütál a Boat party, amely délutánonként várja a korán ébredőket egy kis városnézéssel egybekötött dunai bulira.

A felhőtlen szórakozást három műszakban 700 fős felkészült egészségügyi stáb és műszakonként 450, összesen több mint ezer biztonsági ember szavatolja. A Sziget nagyon figyel a környezettudatosságra is: hatalmas újítás, hogy idén először a pormentesítésre a vizet nem ivóvízből fedezik majd, hanem a Dunából nyerik. A látogatók három Recycling Centerben cserélhetik ajándékra a hulladékot, 150 helyen pedig szelektíven dobálhatják be a műanyag poharat és a zsebkendőt.

Akit pedig nem győzött meg a tengernyi program, a leírhatatlan hangulat vagy esetleg bármi más elfoglaltsága miatt inkább otthonról, a kényelmes kanapéról követné nyomon az eseményeket, megteheti azt is: öt színpadról ugyanis élőben, live streamen megy majd a Sziget több programja a sziget.hu, valamint a fesztivál Youtube és Facebook-oldalain.

Ebben az esetben a zárt cipő és a fényvédő elhagyható – minden más fesztiválozónak több mint ajánlott. Szerdától tehát Szigetre fel, jó szórakozást!

 

 

Címkék#Sziget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!